Zabljesnule skupine Bevano Est i 7Luas cordas orkestra


Druga večer Festivala mediteranske narodne glazbe "Sete Suis Sete Luas", koja se već osmu godinu, zahvaljujući Turističkoj zajednici, Gradu i Maistri, održava u Rovinju na pozornicu je dovela izvrsnu talijansku skupinu "Bevano Est" četvoricu glazbenika koji su inspiraciju za svoj rad i sviranje pronašli u bogatoj glazbenoj tradiciji Romagne.

Upravom kroz akustične i tradicionalne instrumente, poput dijatonske harmonike, violine, gitare, klarineta, udaraljki skupina "Bevano Est", nudi fuziju zvukova, ritmova i melodija, kataliziranih u jednostavnu želju da se komunicira na izvorni, izravni i prepoznatljiv način koji prelazi granice uobičajenog. U njihovoj glazbi, naime, nema potrebe za stilskim pripadanjem nego se ističe ponos kojim se potvrđuje svjesna, znatiželjna i ugodna individualnost.

Zanimljivi su i po tome što su autori mnogih filmskih glazbi, ali i po činjenici što održavaju intenzivni godišnji program koncerata u živo. U nastavku večeri, na bini se pojavila, inače Rovinjcima dobro poznata i prihvaćena skupina "7Luas cordas orkestra" koju čini šest članova/glazbenika iz zemalja Mediterana i Zelenortskog otočja).

Podsjetimo, iz Portugala to su svirač mandoline Lu?s Peixoto i bubnjar Andr? Sousa Machado, iz Puglie svirač mandoline Mimmo Epifani, iz Zelenortskog otočja pjevač Dany Fonseca, s otoka Santiago i iz Sao Vicente gitarist Hernani Almeida, iz Maroka atraktivna pjevačica Sakina Al Azami. Repertoar ovog orkestra poznat je po tome što usklađuje tradicionalne pjesme, stvara originalne skladbe i nove aranžmane o temama iz različitih zemalja kojima pripada svaki pojedini glazbenik.

U jedinstvenom i izvanrednom spoju umjetnika oni zajedno, kroz glazbu, ples, pokret i glas ostvaruju jedna novi put, i ono najvažnije, među kulturni dijalog. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter