Zabljesnula nova svjetlosna instalacija na ulazu u Pulu

Neograničen broj efekata - veliki rotor na ulazu u grad u punom sjaju
Neograničen broj efekata - veliki rotor na ulazu u grad u punom sjaju

Rasvjetni sustav velikog kružnog toka na ulazu u grad u Šijani večeras je "pušten u rad" u nazočnosti velikog broja uzvanika i građana. Prigodnim programom paljenja svjetala u rotoru, kao i svjetlećih crvenih makova, nakon nekoliko dnevno-noćnih svjetlosnih proba pojedinih segmenata projekta posljednjih dana kada su se provjeravali optički efekti i mikrolokacijski uvjeti, u funkciju je stavljena još jedna svjetlosna instalacija koja će, očekuje se, promijeniti vizuru Pule.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić na svečanosti se najprije zahvalio svim Puljanima na strpljenju u prometu dok su trajali radovi unutar i oko rotora. Naglasio je da je trebalo imati viziju da bi se danas mogao realizirati ovakav projekt.

- Večeras mi je ispunjeno srce. Trebalo je puno zajedništva i želje da se ostvari ovaj cilj. Nekad je ovo bilo izuzetno problematično raskrižje, a danas je moderan ulaz u grad i moderan pristup Ipsilonu. Sretan sam što smo uspjeli naše šolde vratiti u Pulu jer i Puljani pune proračune Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda. Hvala im na tome, ali Puljani su to zaslužili. Imamo reprezentativan ulaz u grad, protočan promet i riješeno pitanje plavljenja i ovo je najljepši poklon Puli za njezin Dan grada i oslobođenja, naglasio je pulski Miletić.

Veličina rotora na ulazu u grad iznosi 15 tisuća kvadrata, a projektom svjetlosne instalacije dalo se značaj estetici čitavog prstena rotora uzduž kojeg je izgrađen nasip do tri metara visine, a na kojem su montirani čelični bijeli štapovi duljine od 4 do 6 metara. Čak 340 takvih štapova, od kojih je svaki drugačije dužine, nagnuti su pod različitim kutovima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu koja će ispuniti prostor između štapova i nasipa uz prometnicu. Pročišćena, akumulirana kišnica koristi se za stvaranje vodene maglice koja istovremeno navodnjava zelenu površinu nasipa. Meteorološka stanica kontrolira brzinu vjetra i prirodne oborine te aktivira, ili deaktivira, sustav stvaranja vodene magle, dok se rasvjeta putem kompjuterskog programa prilagođava tim uvjetima.

- Bio je to složen projekt zbog same složenosti građevine kojom se rješava problem plavljenja, ali i pozicije rotora na ulazu u grad, odnosno slike ulaza koja je važna za grad, rekao je Dino Krizmanić, dio arhitektonskog dvojca Urbisa, koji je s Leonidom Zubanom osmislio rješenje.

Rasvjetni sustav, pak, koji je kompjuterski kontroliran i programiran, predviđa osvjetljenje vodene maglice, štapova i zelene površine nasipa. Svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta. Čitava instalacija zamišljena je kao jedan dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti.

Svjetski priznati pulski dizajner rasvjete Dean Skira, koji je osmislio i Svjetleće divove, osmislio je ovaj projekt, a u uvodu se zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

- Htjeli smo ovdje uvesti najnoviju tehnologiju svjetla i uspjeli postaviti jedinstvena led svjetla jedne kanadske tvrtke, kojima će se upravljati kompjuterski. Neograničen je broj efekata, pogotovo s maglicom i nadam se da će ljudi biti zadovoljni, pogotovo jer će se efekti, ovisno o dijelu godine i prigodi, konstantno mijenjati, rekao je Skira.

Posebno zanimljiv efekt stvarat će se prilikom različitih vjetrova koji pušu u našem podneblju. Upravo se to dogodilo večeras na premijeri kada je prvo puštanje maglice završilo na prometnici rotora prema Lidlu, što je nakratko zaustavilo promet iznenađenih vozača. No, situacija se veoma brzo normalizirala, a treba istaknuti da je cijelo vrijeme rotor bio u prometnoj funkciji. Štoviše, činilo se da se promet čak i pojačao nakon paljenja svjetala. (G. ROJNIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter