Zabavni program za mališane na Pedijatriji

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Nikome nije lijepo, ni ugodno kada svoje dane mora provesti u bolnici, a to pogotovo teško pada djeci, čak i ako uz njih na odjelu mogu biti roditelji. Nekada se to nije dozvoljavalo i djeca su morala sama ležati na bolničkim odjelima i čekati dok im roditelji dođu u posjetu, ukoliko mogu.

Zabavni program

Jedna takva neugodna uspomena iz djetinjstva, ali i kasnija iskustva, ponukala su Zorana Vrsalovića iz Splita da 2009. godine pokrene humani Dječji klub Dalmalino koji je iste godine započeo s redovitim zabavnim programom na odjelu splitske Pedijatrije uljepšavajući djeci te dane. Vrlo brzo ova plemenita akcija, zahvaljujući brojnim donatorima, proširila se i na druge bolničke centre u Hrvatskoj, a jučer je konačno stigla i do pulske Opće bolnice.

Iako danas na odjelu pedijatrije nije bilo mnogo malenih bolesnika, a neki zbog svog stanja nisu mogli prisustvovati zabavnom programu, dvije su malene pacijentice i njihovi gosti te djelatnici odjela uživali u bogatom i veselom programu koji se održao za njih u 14 sati. Za njih su tako nastupili Plesni centar Studio, Pulske mažoretkinje, Udruga za poticanje kreativnosti i multikulturalnosti Birikina Pula, Plesni klub Infinity, Plesna škola Rosso Latino s plesnom skupinom Latinitas iz OŠ Monte Zaro Pula, Plesni studio Sense&Dance, Mađioničar Stefano i Plesni studio Saltatrix i animatorica Snjegulica. Kroz red plesa, red čarolija, malo dramske igre i nekoliko prigodnih dječjih igara, djevojčicama je, priznale su nam, ovaj dan bio puno ljepši i lakši od ostalih dana koje provode u bolnici.

Veselje za pacijente

- Jako nam je drago da je Dalmalino konačno stigao i do nas, a mogli bi dolaziti i češće, ili da se ovakvim hvalevrijednim akcijama pridruže i neke druge osobe ili udruge koje bi barem dva puta mjesečno dolazile na naš odjel uveseljavati naše male pacijente. Dalmalino je uspio jedan običan bolnički dan na pedijatriji pretvoriti u dan pun igre, smijeha, veselja i radosti, što je kod djece umanjilo sve one druge, negativne osjećaje koje imaju kada su ovdje, rekla je voditeljica Odjela za pedijatriju dr. Mirna Milevoj-Ražem.

Upravo to i jest cilj Dalmalino akcija, istaknuo je Vrsalović, da njihovi animatori i suradnici svojom glumom, pjesmom i plesom pokušaju otkloniti malim bolesnicima pažnju od bolesti i straha, donoseći im na dječji odjel svijet igre, smijeha i radosti. Cilj ovakvih akcija je humanizacija boravka djece koja se liječe u bolnici, promicanje i provođenje vrijednosti usmjerene općem javnom dobru i potrebama zajednice. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter