Zabava uz domaće snage i "ljeto u bojama coolture"


Na održanoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Tulio Demetlika, voditeljica LAR-a Loreana Ružić Modrušan, te projektni tim Labin Art Republike predstavili su program ovogodišnje 13. Labin Art Republike. Otvaranje sezone ljetnih kulturnih događanja u labinskom starom gradu već se tradicionalno poklapa s gradskom feštom Petrova, koja se ove godine obilježava u večernjim satima subote, 27.

Glavna zabavna događanja odvijat će se na Titovom trgu, s početkom u 20 sati, gdje će nastupiti cijeli niz lokalnih izvođača i kulturno-umjetničkih skupina, a vrhunac večeri bit će nastup najpopularnije hrvatske vokalne skupine - klape Intrade, predvođene karizmatičnim Tomislavom Bralićem. Na Špini, gdje će i ove godine biti smještena već legendarna gradska ljetna pozornica, posjetitelje očekuju zvuci čvrstog rock&rolla, uz bend Zorana Mišića, labinske bluesere Mezcal Moon i obilježavanje rođendana radijske emisije Radio Gerila.

Najvažniji kulturni događaj večeri svakako je otvorenje Labin Art Republike, ljetnog festivala koji već 13. godinu za redom donosi pregršt događanja u srce labinskog starog grada. Svečano otvorenje održat će se, kao i prethodnih godina, u subotu, 27., na platou između Narodnog muzeja i Gradske galerije, u 22 sata, a zastavu LAR-a s balkona Narodnog muzeja spustit će mlada i sve popularnija labinska jazz glazbenica i kantautorica Dina Rizvić.

Otvorenje Labin Art Republike prvo je u nizu od četrdesetak kulturnih događanja koja će tijekom srpnja i kolovoza gotovo svakodnevno puniti ulice i pozornice staroga grada Labina. Već u prvom tjednu - od 2. do 4. srpnja - očekuje nas trodnevni Labin Jazz Festival, s pet koncerata na tri lokacije i nastupima eminentnih glazbenika, poput Zorana Predina, Damira Kukuruzovića i već spomenute Dine Rizvić.

Glazbenih događanja neće nedostajat ni u nastavku ljeta: na Špini će svirati i pjevati Đani Stipaničev, Putokazi, Elis Lovrić i atraktivna afrička glazbeno-plesna skupina Baye Goor Fall, a u župnoj crkvi najavljen je i niz koncerata ozbiljne glazbe u ciklusu Klasično ljeto. Za zabavu će biti zadužen legendarni komičar Zuhra sa svojim stand-up showom, ulični cirkusanti i zabavljači na mini-festivalu Labinska ulična čarolija, te teatar Gavran s predstavom "Sladoled". Jedan od vrhunaca Labin Art Republike bit će uprizorenje Uskočke bitke iz Noći Sv. Sebastijana, nakon koje će uslijediti veliki koncert grupe Belfast Food.

Mladi će se likovni i vizualni umjetnici predstaviti na Art kolonijama u crkvici Sv. Stjepana, a Gradska galerija Labin najavljuje nekoliko zanimljivih izložbi, kao i predstavljanje knjige labinske konceptualne umjetnice Xene Županić. Atelijeri labinskih likovnjaka biti će otvoreni - kao i prethodnih godina - ponedjeljkom navečer i srijedom u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, a svakog utorka održavat će se noćni razgled starog grada, vođen na četiri jezika.

Za dašak alternativne ponude labinskog kulturnog ljeta brine se ekipa open-air festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox, koji se ove godine održava po prvi puta, od 10. do 12. srpnja. Na konferenciji je rečeno kako se sva događanja ovogodišnjeg "ljeta u bojama coolture" mogu pratiti na društvenim mrežama, kao i na web stranici festivala. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter