Zabava i sportsko nadmetanje na balinjerama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana općine Motovun svake se godine održava utrka s karićima, vozilima kućne ručne izrade koja umjesto kotača imaju balinjere, zapravo kuglične ležajeve. Ova zanimljiva, ali i nadasve zabavna utrka prozvana je "Od Ressela do Andrettia" u spomen na dva Motovunca koji na svjetskoj razini, svojim izumima i sportskim uspjesima proslavili dakako sofisticiranije "kariće".

Naime radi se o automobilskim utrkama u kojim je Mario Andretti rođen u Motovunu 1965., 1966., 1969. i 1984. pobijedio i Prvenstvu Cart-Champcara, 1969. pobijedio je na 500 milja Indianapolisa, a Svjetski prvak u Formuli 1 postao je 1978. godine s bolidom Lotus-Ford, prilično uznapredovalom verzijom karića. Kao što Formula1, tako ni karić nebi funkcionirao bez izuma jednog drugoga Motovunca, a to je Jossip Resel, koji nije rođen u Motovunu ali je ondje radio. Ressel je usavršio kuglični ležaj, balinjeru, bez koje je naša današnjica nezamisliva, kao i motovunska balinjerada koja se održava na stazi koja vodu vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada.

Ove se godine na startu našlo 36 konstruktora-vozača s raznolikim modelima, od klasičnog romobila na balinjere, do jurećih kada i košara, raznih ležećih i sjedećih modela pa do barke na balinjere. Neobična su se vozila niz motovunski brijeg spustila u 17 sati, a za minutu 30 sekundi i 16 desetinki Denis Močibob dojurio je do cilja. Ubrzo za njim ciljnu crtu prešli su Vladimir Jakus i Izidor Nadal. Njima je pripala slava, a ostalim sudionicima ostala je odlična zabava, zbog koje će i iduće godine doći u Motovun na balinjeradu do "Ressela do Andrettija". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter