Zabava bez alkohola je bolja!

"Bezalkoholni koncert" na Portarati (D. ŠTIFANIĆ)
"Bezalkoholni koncert" na Portarati (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu Međunarodnog dana mladih, a u sklopu programa Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, u ponedjeljak navečer na Portarati je održana tradicionalna manifestacija "Bezalkoholni koncert". Namjera organizatora - Grada Pule, Udruge Institut i Policijske postaje Pula - bila je prenošenje poruke mladima da je za dobru zabavu potrebna tek dobra volja, a s obzirom na odaziv, čini se da su u tome i uspjeli. I ovaj je uspješan koncert bio svojevrstan doprinos statusu Pule kao grada prijatelja djece te projektu "Pula zdravi grad".

Pridružili se i turisti

Dobro raspoložena mladež preplavila je Portaratu, gdje se većina s besplatnom čašom ledenog čaja, coca cole, fante, pašarete ili vode, njihala u dobrom ritmu svirke koju su im priuštili mladi pulski glazbenici iz grupa Reminders i Soundcheck & Regaz. Bilo je to zapravo dobro zagrijavanje pred nastup omiljenog RadioAktiva. Osim autorskih hitova, na repertoaru ovog, mladima omiljenog benda, našli su se i oni legendarnog Boba Marleyja. Spomenimo da je RadioAktiv pulsko-zagrebački bend, okupljen upravo u Puli, a djeluje već pet godina. Priznanje za uspješan rad stiglo im je vrlo brzo nakon prvih singlova. Naime, bend je prošle godine nominiran za prestižnu nagradu Porin u kategoriji "novi izvođač". Okupljenim raspjevanim posjetiteljima, među kojima su prednjačili pripadnici mlađe populacije, kojima je koncert bio i namijenjen, rado su se pridružili i turisti s vidnom dozom znatiželje.

Trgom je tijekom cijele večeri vladala odlična atmosfera, što potvrđuje da prisutnost alkohola za to nije ni najmanje potrebna. Upravo je to bio i smisao ovogodišnjeg bezalkoholnog koncerta, istaknuli su djelatnici Grada Pule koji smo ondje zatekli, u trenucima prepuštanja užitku u druženju s mladima i dobroj glazbi.

Alkohol za - društvo

Predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju, dogradonačelnica Elena Puh Belci podsjetila je da se radi o petom, dakle jubilarnom koncertu.

- Svake godine koncert je sve posjećeniji i kvalitetniji. Među prioritetima Vijeća za komunalnu prevenciju upravo su ovakvi, preventivni programi usmjereni na problem mladih i ranog ispijanja alkohola te razne ovisnosti. Brojna istraživanja ove problematike potvrđuju mišljenja i stavove mladih da alkohol konzumiraju jer su tako prihvaćeniji u društvu, kao i da se pod njegovim utjecajem bolje zabavljaju, naglasila je Puh Belci.

Na koncertu smo zatekli dobro raspoložene srednjoškolke 15- godišnju Luanu Opatić i 16-godišnju Ninu Milovanović koje smo upitali kako se zabavljaju te uvjetuje li alkohol dobru zabavu. Kako su nam rekle, izlaziti su počele još prošlog ljeta, a ove godine Nini je dozvoljen izlazak do dva sata iza ponoći.

- Lani su nas vozili i roditelji, a ovog ljeta uglavnom posjećujemo mjesne fešte, dok su zimi to student partiji. Što se tiče alkohola, možda nekad malo za gušt…, ali nikad se ne napijemo. Dobro se zabavljamo i bez alkohola, bitno je da se okupimo, pričamo i zezamo. Zimi uglavnom idemo po gradu, ispričala nam je Nina.

Njena prijateljica Luana smije biti vani do jedan sat. - Stanujemo u blizini centra grada pa možemo ići i pješice. Koncert je baš super, lijepo nam je, a i tu gore na kocki nam je društvo. Alkohol je za zabavu nepotreban, zaključila je Luana.

Nedostaje zabave za mlade

Sanel Ilić, 16-godišnji je Puljanin koji srednju školu pohađa u Rijeci, gdje je odselio zbog nogometa, s obzirom da igra za HNK Rijeku. No, ljeta provodi u rodnom gradu.

- Nikad ne konzumiram alkohol, nije mi potreban za zabavu. Izlazimo svugdje, po svim diskotekama, od Pietasa, Zena, Uljanika... Na bezalkoholni koncert naletjeli smo slučajno, dobro se zabavljamo pa smo se i zadržali. Inače, zabava bez alkohola je bolja, zaključio je Sanel.

U Sanelovom društvu bio je i 19-godišnji Nikola Badrov koji je izlaske u Puli ocijenio katastrofalnim.

- Što se tiče izlazaka za mlade, grad živi samo četvrtkom i subotom. Nama koji smo tu iz grada, imamo đir po centru. Dođemo na Portaratu ili do Foruma, ako se nešto događa - super, ako ne, malo se zadržimo, pa doma. Alkohol konzumiramo tek povremeno, tu i tamo. U mom društvu nitko se ne opija. Kad se prije odlaska na student party u Uljanik okupimo u Titovom parku na rivi, ponekad kupimo bocu votke i colu, što pije nas pet. Zabava je itekako moguća bez alkohola, ali nedostaju događaji gdje bi se okupili mladi, kao što se to događa jednom tjedno u Uljaniku. Trebalo bi svaki dan nešto organizirati. Ovaj koncert je super, živim blizu i čuo sam muziku, pozvao prijatelje i evo nas, družimo se i zabavljamo. Važno nam je da se okupi puno mladih, a piće i muzika su manje bitni, istaknuo je Badrov. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter