Za zimu spremni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravih zimskih uvjeta na hrvatskim cestama još nema, no vozaci bi se vec sada na njih morali pripremiti, ponajprije zbog toga da ih snijeg i led negdje na putu ne bi uhvatili nespremne. Ukoliko vas nespremne i bez potrebne opreme iznenade zimski uvjeti, možete biti papreno kažnjeni.

Naime, promet vozila u zimskim uvjetima reguliran je clankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji kaže da zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Nadalje, zakon kaže da se za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s prikljucnim vozilom.

Zimska oprema za motorna vozila cija najveca dopuštena masa nije veca od 3.5 tona jesu zimske gume M+S na svim kotacima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotace. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotacima ili zimske gume M+S postavljene na pogonske kotace, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehnickih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotace moraju imati zimske gume M+S na pogonskim kotacima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s cavlima. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki, odnosno tipu.

Onaj tko upravlja vozilom bez zimske opreme kaznit ce se novcanom kaznom od 700 kuna, stoji u zakonu. Novcanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit ce se pak pravna ili fizicka osoba (obrtnik) ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s prikljucnim vozilom. Za isti prekršaj kaznit ce se novcanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i podrucne (regionalne) samouprave. Bez obzira na strah od kazni zimsku bi opremu u svom automobilu zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu trebao imati svaki vozac, pogotovo onaj koji je cesto na putu.

Valja obratiti i pažnju na to krecete li na put izvan Hrvatske buduci da svaka država ima drugacije reguliran zakon po pitanju važenja zimskih uvjeta na cestama. Primjerice, u Sloveniji je uporaba zimske opreme obvezna izmedu 15. studenog i 15. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter