Za "zeleni" hladnjak ili perilicu 800 kuna od države

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Od početka lipnja država će građanima subvencionirati kupovinu visokoenergetskih uređaja bijele tehnike, poput hladnjaka i perilica u iznosu od 800 kuna po uređaju. To je potvrdio i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, koji je na jednoj nacionalnoj TV mreži objasnio da je "osiguran novac za deset tisuća uređaja."

Akcija se odvija preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će tijekom svibnja objaviti javni poziv građanima za subvencioniranje nabavke bijele tehnike koja štedi struju, odnosno posjeduje energetski certifikat A+++. Fond je na svojoj web stranici već objavio javni poziv dobavljačima bijele tehnike koji žele da ih se uključi u tu akciju, dok se javni poziv građanima očekuje ovih dana.

Jednostavna procedura

Na državnu pripomoć mogu računati kupci hladnjaka, hladnjaka sa zamrzivačem, zamrzivača, perilice posuđa, perilice rublje i sušilice. Procedura za povrat novca nije osobito složena: na prodajnom mjestu treba ispuniti i potpisati poseban obrazac, kojeg se, uz preslik osobne iskaznice, preslik dokumenta na kojem se vidi IBAN računa građana za povrat novca te preslik računa kupljenog uređaja.

Cilj akcije Fonda za zaštitu okoliša je smanjenje potrošnje električne energije, te emisija ugljičnog dioksida. Isplativa računica pokazuje se i za građane, jer hladnjak A+ kapaciteta 200 litara na godinu potroši 314 kilovatsati električne energije, odnosno 326 kuna. Hladnjak jednake zapremine A+++ razreda godišnje potroši 153 kilovatsata, što iznosi 158 kuna.

Najnovija inicijativa za sufinanciranje nabavke bijele tehnike, koja će građanima donijeti dvostruke uštede, samo je dio nastojanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se građanima, obrtnicima i privredi pomogne u nabavci ekoloških ispravnih proizvoda.

Za poticaje je Fond ove godina osigurao 600 milijuna kuna, kojima će se preko 36 javnih poziva sufinancirati različite projekte od kojih je nabavka bijele tehnike tek mali dio. Nedavno je raspisan poziv za sufinanciranje energetske obnove privatnih kuća, gdje građani za uvođenje termo fasada, PVC stolarije i obnovljivih izvora energije mogu dobiti bespovratna sredstva u iznosu do 84 tisuće kuna po objektu. Objavit će se i natječaj za komercijalne zgrade, pa će se u energetsku obnovu uključiti trgovački centri, hoteli, skladišta, banke i poslovne zgrade Planiran je i natječaj za turistički sektor namijenjen vlasnicima hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata.

Fond za zaštitu okoliša u svojoj ponudi poslovnom sektoru nudi sufinanciranje energetskih pregleda, te uvođenje sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća, te sufinanciranje zamjene energenata, jeftiniju rasvjetu i grijanje.  Veliku pozornost javnosti izazvao je i javni poziv za kupnju električnih i hibridnih vozila. Ove se godine sufinancira 440 vozila iznosom od 30 do 70 tisuća kuna. Fond sufinancira i treninge eko vožnje za obrtnike, tvrtke i građane.

U planu državnog sufinanciranja zelenih projekata posebni natječaji namijenjeni su organizacijama civilnog društva, braniteljskih zadruga, te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

U programima i gradovi i općine

Osim građana, poduzeća i udruga, ovogodišnji proračun Fonda za zaštitu okoliša obuhvaća i jedinice lokalne samouprave. Općine i gradovi mogu tražiti sufinanciranje nabavke komunalne opreme, vozila i izgradnju reciklažnih dvorišta. U područje sufinanciranja ubraja se i ugradnja energetski učinkovite javne rasvjete, ugradnja solarnih panela na škole i izmjena sustava grijanja u dječjim vrtićima. Nije zaboravljena ni preinaka vozila na plin ili struju, kao ni nabavka električnih i gradskih bicikala.

Ekološka sadržajnica Vlade ove godine očito je izdašnija nego prije, pa je očito da će korist od toga napokon izvući i građana. Subvencija kupnje "zelenih" hladnjaka i perilica samo je mali korak prema zacrtanim ekološkim standardima. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter