Za zaleđene ceste spremno šest i pol tisuća tona soli

Zimska služba (M. RIMANIĆ)
Zimska služba (M. RIMANIĆ)

Zimska služba je spremna, zaključeno je na redovitoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije koju je u pazinskoj Nadcestariji Istarskih cesta d.o.o. sazvao načelnik stožera Vedran Grubišić.

Cilj ovakvog sastanka je da sve relevantne službe podnesu izvješće o pripremama i spremnosti djelovanja u zimskim uvjetima, koji na cestama traju od 15. studenog do 31. ožujka.

Igor Maras, direktor Istarskih cesta, koje provode zimsku službu održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta u Istarskoj županiji, kazao je da je planom obuhvaćeno raljenje i posipavanje cesta u ukupnoj dužini od 1.751 kilometar, pri čemu se 330 kilometara odnosi na državne, 693 na županijske te 727 kilometara na lokalne ceste.

Radom zimske službe rukovodi se iz uprave Istarskih cesta, gdje je organizirano 24-satno dežurstvo, a baze u Bujama, Labinu, Baderni, Žminju, Puli, Pazinu i Buzetu raspolažu 21 ralicom, 12 posipača i 10 bagera.

Spremno je 2.400 tona soli, 30 tona kalcijevog klorida, 6.320 kubičnih metara sipine, a o stanju na cestama brinut će 75 cestara, strojara i vozača.

Bina-Istra je također spremna za zimske uvjete na 150 kilometara istarske autoceste i 100 kilometara brze ceste. Na raspolaganju im je 11 ralica te šest posipača i dvije kombinirke. Pripremili su dvije tisuće tona soli, kazao je Dano Červar iz njihove zimske službe održavanja.

Nakon sjednice održana je smotra vozila zimske službe Istarskih cesta d.o.o. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter