Za zakup državnog zemljišta 20 godišnjih zakupnina!


Reguliranje statusa za one poljoprivrednike i stočare koji nemaju valjani ugovor za korištenje državnog zemljišta ili im je on istekao, očito neće biti nimalo jeftino. To proizlazi iz informacija koje nam je prenio Milan Antolović, županijski pročelnik Odjela za poljoprivredu, koji je po tom pitanju održao sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Zbog otvorenih pitanja po toj temi Antolović je tražio sastanak s ministrom, i to u ime svih poljoprivrednika, ali i predstavnika istarskih općina i gradova koji su zahtijevali od županijskog pročelnika dodatna pojašnjenja. I to ona koja nisu detaljno obrazložena u izmijenjenom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu 5. svibnja, a kojim je omogućeno reguliranje statusa za one poljoprivrednike i stočare koji nemaju valjani ugovor za korištenje državnog zemljišta.

Antolović nam je prenio da je na tom sastanku bilo govora da poljoprivrednici i stočari koji žele regulirati svoj status i legalno koriste državno poljoprivredno zemljište sada moraju platiti državi - "kaznu"! Antolović nam je pojasnio da je "kazna" zapravo najviše pet godišnjih zakupnina, za proteklo razdoblje, na koje valja obračunati i kamatu od 12 ili 15 posto godišnje. Međutim, kako su u ovom slučaju računa dvostruka cijena po katastarskoj kulturi i katastarskoj površini, ispada da će se trebati platiti dva puta po pet godina zakupnine, odnosno ukupno 10 godina zakupnine.

Tko je bio u mirnom posjedu kraće od pet godina također će platiti dvostruku zakupninu za onoliko godina koliko je bio mirnom posjedu, ali samo ako dokaže da je bio kraće od pet godina.(P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter