Za vožnju u krivom smjeru kazna 15.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vece kazne u prometu od sutra se pocinju uvoditi u praksu jer na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji izmedu ostalog predvida kaznu od dvije tisuce kuna za blendanje svjetlima, kazne od 3.000 kuna za prekoracenje brzine, nedozvoljeno pretjecanje ili oduzimanje prednosti.

Novost je takoder da se za pojedine prekršaje uvode drasticne kazne od 5.000 do 15.000 kuna, a u takve izmedu ostalog spada vožnja pod utjecajem droga, kao i vožnja u pogrešnom smjeru, što je u posljednje vrijeme cest slucaj i to najviše na autocestama.

Za takve delikte predvidene su i zatvorske kazne od 60 dana. Testirat ce se alkoholiziranost vozaca te raditi test na droge, koji na licu mjesta upozorava postoji li potreba za upucivanje lijecniku na analizu urina i krvi. Ako se vozac ne odazove lijecnickom pregledu, policija ce nastaviti kazneni progon, pa na kraju prekršitelju može slijediti ona najveca kazna do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora.

Pocet ce se kažnjavati vožnja s neocišcenim snijegom na krovu, vjetrobranu ili na poklopcu motora automobila, te su predvidene kazne od 700 kuna. Mladi vozaci do navršene 24 godine dosad su smjeli upravljati vozilima maksimalne snage 75 kW, a sada ce moci voziti automobile do maksimalnih 80 kw, odnosno 107 konjskih snaga. (D. PAJIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter