Za vozila bez zimske opreme kazna 120 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo snijega ili ne, sva vozila na slovenskim cestama, prema novom slovenskom zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu 1. srpnja, od 15. studenoga obvezno moraju imati zimsku opremu. Takva obveza vrijedi do 15. ožujka, bez obzira na vremenske uvjete, a i prije tog datuma ako na cestama vladaju zimski uvjeti.

Po starom zakonu, naime, bilo je propisano da strana vozila na cestama u Sloveniji moraju imati zimsku opremu samo ako je snijeg ili led na kolniku. Za sve koje zateknu bez zimske opreme kazna je 120 eura, a u slucaju prometne nesrece ili zastoja zbog neposjedovanja propisane zimske opreme kazna je 500 eura. No, za pravne osobe, odnosno za teretna vozila, koja budu prometovala cestama na kojima je zbog zimskih uvjeta zabranjen promet kazna se može popeti i do pet tisuca eura!

Osim o zimskoj opremi, hrvatski vozaci moraju povesti racuna i o tome da su od 1. srpnja na snazi nove i strože kazne i za druge prometne prekršaje. Za najdrasticnije prekršaje poput vožnje u suprotnom smjeru, napuštanja mjesta nesrece, velikog prekoracenja dopuštene brzine kroz naseljena mjesta ili vožnje s više od 1,1 promil alkohola u krvi kazne se penju do cak 1.200 eura.

Oduzimanje vozacke dozvole je automatsko i trenutacno, o cemu uopce nema nikakvih pregovora sa slovenskim policajcima, a jednake kazne slijede i onim vozacima za koje se utvrdi da voze pod utjecajem droge.

Za vožnju kroz naseljeno mjesto brzinom vecom od dopuštene platit cete kaznu od 100 do 1.200 eura. Povecane su i kazne za prekoracenje brzine na autocestama pa ce se tako vozaci koji budu vozili 20 kilometara brže od dopuštene brzine platiti kaznu od 60 eura, za prekoracenje od 40 kilometara na sat 300 eura, a za 50 kilometara iznad propisane 400 eura, uz zabranu daljnje vožnje.

Povecana je i kazna za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, s 200 na 300 eura. No, uz drasticno povecavanje vecine kazni, za neke prekršaje kazne su i smanjene. To se odnosi na prekršaje koji nemaju bitnog utjecaja na sigurnost vožnje. Tako ce, primjerice, vozacima koji odbiju zahtjev policije za pregled vozila smjeti biti odredena kazna od 250 eura, umjesto dosadašnjih 400.

Skupo i u Italiji i Austriji
Iako Slovenci imaju visoke prometne kazne, vozaci moraju biti oprezni i u Italiji i Austriji. Vožnja pod utjecajem alkohola najskuplje se placa u Italiji, i do 6.000 eura, a u Austriji od 300 do 5.900 eura. Vožnja kroz crveno svjetlo, koja se u Sloveniji kažnjava s 300 eura, u Italiji košta od 150 do 600 eura, a u Austriji od 70 do cak 2.180 eura. Telefoniranje u vožnji ili vožnja bez pojasa u Austriji se kažnjava od 35 do 50 eura, u Italiji od 70 do 290 eura, a u Sloveniji sa 120 eura.

Uskoro strože i u Hrvatskoj
Promjena ove zime nece biti, ali bi iduce godine trebalo biti uvedeno rigoroznije kažnjavanje prometnih prekršaja u segmentu vožnje u zimskim uvjetima. Prema prijedlogu usvojenom prošlog tjedna na sastanku zimskih cestarskih službi, policije i drugih institucija zaduženih za ovu problematiku, Hrvatska bi trebala slijediti primjer nekih susjednih država, medu kojima je i Slovenija, te u razdoblju od 15. listopada do 15. travnja propisati obveznu zimsku opremu na pojedinim cestama i autocestama koje se nalaze u predjelima gdje su obilne snježne padaline. Medu ostalima, zasad su predložene i autocesta Rijeka - Zagreb od Kikovice do Luckog te državna cesta D3 u Gorskom kotaru od Kikovice do Karlovca, koje bi se iduce godine mogle naci u novom režimu kontrole i kažnjavanja.


Podijeli: Facebook Twiter