Za vozace kazne i do 190 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako telefonirate za vrijeme vožnje, najvišu kaznu u Europi platit cete u Italiji. Tamo su upravo uveli nove kazne po kojima ce vas telefoniranje ili slanje SMS-a tijekom vožnje, ako vas uhvate, stajati 155 eura.

Po visini kazne za telefoniranje za vrijeme vožnje slijedi Slovenija, zatim Nizozemska i Portugal, gdje ta kazna iznosi oko 100 eura.

U Njemackoj je globa još niža i iznosi oko 40 eura, dok recimo u Švedskoj korištenje mobitela za vrijeme vožnje uopce nije prekršaj.

Talijani prednjace i po visinama kazni za prekoracenu brzinu, koje se krecu od minimalnih 35 do cak 1.500 eura, što je ipak bolje nego u Švicarskoj, gdje se za prekoracenje dopuštene brzine za više od 25 kilometara na sat ide na sud, koji može odrediti kaznu i do 5.000 švicarskih franaka, odnosno preko 20 tisuca kuna, uz zatvor od tri mjeseca!

U Sloveniji, koja takoder ima izrazito visoke prometne kazne, prekoracenje brzine naplacuju i do 1.000 eura.

I kazne za vožnju pod utjecajem alkohola u susjednim zemljama, narocito ako prelaze 0,5 promila, zastrašujuce su.

Osim trenutacnog oduzimanja vozacke dozvole, u Austriji se za kolicinu iznad 0,16 promila alkohola u krvi naplacuje 5.813 eura kazne, dok Slovenija vožnju u alkoholiziranom stanju kažnjava oko 1.000 eura.

U Italiji se vožnja pod utjecajem alkohola kažnjava od 258 do 1.032 eura, ovisno o izmjerenim vrijednostima. U Švicarskoj cete pak za vožnju pod utjecajem alkohola morati posegnuti duboko u džep: od 20 tisuca pa sve do nevjerojatnih 190 tisuca kuna.

Kazne za vožnju pod utjecajem droge slicne su kao i za alkohol, dok se za nevezivanje sigurnosnog pojasa u Austriji placa kazna od 35, a u Italiji cak 285 eura.


Podijeli: Facebook Twiter