Za volanom više veselih no brzih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od petka do nedjelje istarska je policija na Poluotoku evidentirala samo 15 prometnih nesreca, od cega su tri bile s ozlijedenima, a 12 ih je kao posljedicu imalo materijalnu štetu. Ukupno je stradalo sedam osoba, a sve su, srecom, zadobile lakše ozljede.

Iako je Martinje što se stanja sigurnosti u prometu tice prošlo izuzetno mirno, u prekršaju je bilo nešto više od polovice (282) kontroliranih vozila i vozaca (483), ali broj vozaca koji su za upravljac sjeli pod utjecajem "maligana" ovoga je puta ipak debelo premašio broj onih koji vole jace pritisnuti papucicu gasa.

Dakle, pod utjecajem alkohola za upravljacem zatecena su 82 vozaca. Alkoholni rekorder ovogodišnjeg Martinja je 50-godišnjak iz Poreca, koji je vozio pod utjecajem 2,51 promila alkohola u krvi, a slijedi 42-godišnjak iz Labinci koji je u noci s petka na subotu, zaustavljen za upravljacem osobnog automobila pod utjecajem 2,17 promila alkohola u krvi.

Zbog nepropisne brzine prekršajno je sankcionirano njih 35, a najveca brzina od 98 km/h izmjerena je na u naselju Lukeži, gdje je brzina vožnje pravilom ogranicena na 50 km/h. Prijave zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa ispisana je na imena 23 vozaca i putnika u vozilima, a izmedu ostalih, evidentirano je i osam slucajeva nepropisnog pretjecanja.

Najcešce greške kod prometnih nesreca bile su neprilagodena brzina u šest slucaja, a za pet sudara krivac je alkohol. Iz prometa je u tri dana iskljuceno 85 vozaca i cetiri vozila.

Za usporedbu, tijekom lanjskog Martinja policija je sankcionirala 85 vozaca koji su vozili pod utjecajem alkohola. Tog se vikenda lani dogodilo 15 nesreca, a ozlijedeno je bilo šest osoba. Ukupno je tada policija kontrolirala 804 vozila i utvrdila 338 prometnih prekršaja od kojih najviše slucajeva prebrze vožnje (98). Lanjski rekorder za Martinje bio je 56-godišnjak s 2,99 promila alkohola u krvi. (M. VUKŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter