Za više zdravlja trebat ce preko Ucke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zamjeramo ekipi iz metropole što nije bodovala cinjenicu da se u Istri realizira najmanje oko trecine najvažnijeg hrvatskog proizvoda - turizma. Pulska je bolnica važan servis u ostvarivanju tog prihoda, a dobila je nula bodova, jer to nije bio zadani kriterij" u kategorizaciji bolnica, rekao je predsjednik pulske podružnice HNS-a Luka Stancic na konferenciji za novinare.

Doduše, smatra da je kategorizacija provedena korektno, no da je ipak trebalo uzeti u obzir razne specificnosti pulske bolnice buduci da je kategorizacija rezultat stanja u ustanovi i istarskom zdravstvu.

"Metropola godinama ima škare i sukno u svojim rukama", rekao je Stancic. "Istarska županijska bolnica najveca je u zemlji, no nikad nije imala najveci proracun. Ta cinjenica ukazuje na višegodišnju tendenciju da se njezin proracun dozira u malim žlicicama što je onemogucavalo razvoj i poboljšanje kvaliteta usluga."

"U vrijeme krize i jedne od brojnih reformi zdravstva, bolnicke ustanove, pa tako i naša, upucivane su da dugove smanje kreditima. Poslije su oni paramedicinskim i paraekonomskim kriterijima otpisani. Preuzela ih je država. Ali ne i dugove pulske bolnice koje danas vraca Istarska županija", rekao je Stancic te dodao da takvo stanje traje godinama i zbog toga bolnica nema za tehnološki napredak. Prema tome, istaknuo je, država nije uvijek svima bila majka, nekima je voljela biti maceha.

Kao još jedan od problema koji su doveli pulsku bolnicu u trecu kategoriju po kvaliteti lijecenja Stancic navodi cinjenicu da dobar dio Istrana, od Pazina prema Ucki, administrativno gravitira prema KBC-u Rijeka. Trebalo je što više ljudi usmjeriti prema Puli, kaže Stancic.

"Sada bolesnici ne gube ništa, no, vec kod slijedeceg ugovaranja usluga, pocetkom iduce godine, bolesnici ce izgubiti puno jer se nece moci ugovarati sadržaji koji ne pripadaju kategorizaciji koja je odredena pulskoj bolnici. Dakle, usluga ce biti manje, a za više zdravlja gradani ce morati putovati preko Ucke", rekao je Stancic.

"Kukuriku koalicija može bolje. U korist zdravlja, u korist dostojanstvenog života obicnih ljudi. Na izborima cemo preuzeti odgovornost i poslati štetnu HDZ-ovu politiku tamo gdje pripada, u ropotarnicu povijesti", zakljucio je Stancic.


Podijeli: Facebook Twiter