Za više beba zaslužne i strane klinike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podaci kojima je ministar Darko Milinovic prije nekoliko dana argumentirao svoju (samo)hvalu da je njegov zakon o medicinskoj oplodnji dao odlicne rezultate, nisu mjerodavni i ne mogu vjerodostojno pokazati kakva je sadašnja uspješnost potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, smatraju civilne udruge.

- Nigdje u svijetu uspješnost se ne prikazuje samo brojem novorodene djece. Za potpunu sliku potrebno je znati koliko je ukupno postupaka provedeno, koliko je postupaka bilo po razlicitim dobnim skupinama pacijentica i po klinikama, objašnjava Ksenija Puškaric iz inicijative Gradani protiv Zakona o medicinskoj oplodnji.

Milinovic je iznio podatak da je u 2010. rodeno 1.019 beba zacetih postupcima medicinski potpomognute oplodnje, što je 24 posto više nego 2009. godine. Aktivistice upozoravaju da su ovdje vjerojatno ubrojena i djeca cije su majke medicinski potpomognutoj oplodnji podvrgnute u inozemstvu, a ne u Hrvatskoj.

Naime, nakon što je prije godinu i pol dana na snagu stupio Milinovicev zakon, mnogi su parovi otišli na lijecenje u strane klinike, najviše u Maribor, Ljubljanu i Prag. Uz to, ministar je izracunao da se broj djece povecao za 24 posto u usporedbi s 2009., a poznato je da te godine, zbog prilagodbi novim zakonskim pravilima, klinike nekoliko mjeseci nisu uopce obavljale postupke, pa se te godine sigurno rodilo manje beba zacetih postupkom medicinski potpomognute oplodnje nego u godinama koje su joj prethodile.

- Dojam je da se izmanipuliralo brojkama i da se prava situacija sakrila, konstatira Puškaric.U udruzi Roda podsjecaju pak da je Ministarstvo zdravstva u proteklih godinu i pol, prvi put nakon gotovo dva desetljeca, u medicinsku oplodnju uložilo velika sredstva, ukupno oko 50 milijuna kuna.

- Pitanje koje treba postaviti jest ne bi li rezultati bili i puno bolji da Hrvatska, kao i ostale europske zemlje, ima liberalan zakon kojim je dopuštena oplodnja više od tri jajne stanice te zamrzavanje zametaka, napominje Karmen Rivoseki Simic iz Rode.


Podijeli: Facebook Twiter