Za vinare samo je jedna Istra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je prošlog tjedna u Kopru dogovoreno, to je i potpisano u Umagu u cetvrtak navecer izmedu predstavnika vinarskih udruga iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre - potpisana je deklaracija o korištenju naziva "Istra" kao zajednicke oznake geografskog podrijetla na vinskim etiketama.

Predstavnici dviju udruga vjeruju da ce korištenje zajednickog termina omoguciti lakše brendiranje Istre i istarskih vina na trecim tržištima te otvoriti osnove za zajednicke marketinške aktivnosti i razvojne programe koji se mogu kandidirati za programe Europske unije.

Deklaracijom se izravno pozivaju nadležna tijela u Hrvatskoj, Sloveniji i EU-u da pokrenu postupak izmjene zakona i propisa da bi se omogucilo korištenje termina "Istra" kao oznake geografskog podrijetla vina ove regije s obje strane granice, umjesto da prema sada važecim propisima budu razlicito oznacena terminima "Slovenska" odnosno "Hrvatska Istra". Dokument ce biti upucen Vladi RH i slovenskoj vladi, kao i na adrese nadležnih uprava Europske komisije u Bruxellesu.

- Umjesto da se podijelimo, složili smo se da igramo za zajednicki tim - Istru, izjavio je po potpisivanju deklaracije Ivica Matoševic, predsjednik udruge Vinistra. S obje strane granice uzgajamo vina iz autohtonih lokalnih sorti, s kojima smo napravili iskorake prema medunarodnim tržištima. No, moramo biti svjesni da su i naša regija i naše sorte u svjetskim razmjerima i dalje slabo poznate.

- Zajedništvo u promociji teritorija kao što je ovaj naš, istarski, osnova je uspjeha na stranim tržištima. Premaleni smo da bismo se dijelili, a cinjenica da živimo od iste zemlje, sunca i vode dodatno govori u prilog našoj inicijativi, izjavila je Ingrid Mahnic, predsjednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter