Za vikend zahladenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broje se zadnji dani ovogodišnjeg ljeta, ove godine gotovo u potpunosti u skladu s krajem posljednjeg ljetnog mjeseca. Prema meteorološkim prognozama, tijekom vikenda na naše podrucje sa sjevera stiže znatno hladniji zrak, zapuhat ce pojacana bura, a temperature zraka ce se tijekom nedjelje spustiti desetak stupnjeva.

Ljeto je na pocetku kasnilo nekoliko dana da bi na svom kraju to obilato bilo nadoknadeno. To najbolje pokazuju posljednji dani kolovoza koji su izuzetno vruci, stabilni i suncani. Temperature zraka svakodnevno prelaze granicu od 30 stupnjeva, vrijeme je dosta sparno pa vec svi pomalo željno ocekujemo buru i osvježenje.

Od pocetka lipnja pa do pred kraj kolovoza na podrucju Istre zabilježeno je cak 80 suncanih dana, tek nekoliko potpuno oblacnih i nekoliko djelomicno oblacnih. Kišnih je dana bilo malo, cak i onih nekoliko jacih kiša u Puli dogodilo se nocu. To je u potpunosti u skladu s posljednjim ljetima koja su na ovim podrucjima redovito suncana, suha i vruca.

Podaci o oborinama u posljednja tri mjeseca daju potpuno razlicitu sliku izmedu priobalnog podrucja i unutrašnjosti Istre.

Na meteorološkoj stanici pulske zracne luke od polovice lipnja pa do pred sam kraj kolovoza palo je tek nešto malo iznad 60 litara kiše po metru cetvornom, što ovogodišnje ljeto svrstava u najsušnije posljednjih godina. S druge strane, u Pazinu je u istom periodu izmjereno cak 260 litara po cetvornom metru, što ovogodišnje ljeto svrstava medu najkišovitije posljednjih godina.

Neka podrucja sjeverne Istre bila su i kišovitija, kolicine su prelazile i 300 litara po cetvornom metru. Takav je raspored ukupnih oborina donekle i uobicajen i ocekivan. Jaki ljetni pljuskovi u pravilu se dogadaju na kopnu, znatno rjede na moru i na južnim podrucjima poluotoka. Ove je godine ta razlika vremenskih prilika na moru i onih na kopnu bila jasnija nego ikad prije.

Bez obzira na znacajan pad temperatura zraka, prognoze vremena za rujan su dobre. Vrijeme ce i pocetkom rujna biti suncano i stabilno, ljetne vrucine zamijenit ce prvi ugodni jesenski dani i užurbane pripreme za skoru berbu grožda i maslina.


Podijeli: Facebook Twiter