Za vikend zahladenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugi period toplog i stabilnog vremena je pri kraju, kaže pulski hidrometeorolog Mario Grabar. Slijedi promjena koja ce na ova podrucja prvo donijeti postupno naoblacenje, zatim kišu, a vec prije kraja vikenda i jaku buru i prvo ovojesensko zahladenje. Takva prognoza, kaže Grabar, ne iznenaduje s obzirom na to da je blizu polovica mjeseca listopada, ali istice da ne pocinje i kišna sezona, koja se ocekuje tek tijekom studenog. Promjena se prvenstveno odnosi na pad temperatura zraka cime bi konacno moglo završiti ovogodišnje ljeto.

Nakon postupnog naoblacenja i južnih vjetrova koji ce obilježiti subotu, u noci na nedjelju ocekuju se i jace oborine pracene grmljavinama i spuštanjem temperatura zraka od desetak pa i do petnaestak stupnjeva. Oblaci ce, medutim, brzo otici, pa ce u nedjelju tijekom jutra zapuhati jaka i neugodna bura koja ce ipak donijeti stabilne vremenske prilike.

"Nakon nekoliko vjetrovitih i prohladnih dana iduci bi tjedan trebao biti suh i uz ponovno sve ugodnije temperature zraka. Unatoc suncanom vremenu, temperature zraka ce ostati ispod dvadeset stupnjeva pa ce time i ovogodišnja sezona kupanja trajati samo za one najhrabrije. Treba spomenuti i to da se na podrucju Istre ne ocekuje snijeg, vec je on moguc samo u višim predjelima Gorskog kotara", kaže Grabar.


Podijeli: Facebook Twiter