Za vikend se u Istri očekuje preko 85 000 dolazaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisti su posljednjih mjesec dana već pohrlili na Poluotok, a ovog se vikenda opet očekuju gužve na graničnim prijelazima i prometnicama. Zbog blagdana Duhova, dvotjednih školskih praznika u Austriji i Bavarskoj te zbog talijanskog nacionalnog blagdana 2. lipnja gosti stižu u još većem broju.

Već se jučer oko 14.30 sati na graničnom prijelazu Požane, na ulaz u Hrvatsku čekalo oko deset minuta, dok se na graničnom prijelazu Kaštel čekalo oko sat vremena, a kolona je bila dugačka oko 14 kilometara. Tijekom vikenda očekuje se pojačan promet preko graničnih prijelaza.

U Istri je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno više od dva milijuna noćenja, što je pet posto više nego lani. Dosad su na Poluotoku boravili u većem broju nego prošle godine turisti iz Britanije i zemalja sjeverne Europe, s kojima je pulska Zračna luka uspostavila nove avionske linije.

Lipanj nadoknadio svibanj

Kako doznajemo od direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića, Duhovi su ove godine dva tjedna kasnije u odnosu na lani, odnosno od 2. do 4. lipnja. Očekivanja su dobra, a planira se da će Istarska županija ostvariti 85 tisuća dolazaka i 220 tisuća noćenja. Prošle godine Duhovi su bili od 13. do 15. svibnja, kad je realizirano 41 tisuća dolazaka i 114 tisuća noćenja.

- I za dolaske i noćenja očekuje se porast od sto posto, i to samo zbog kasnijeg termina ovog blagdana. Svibanj je bio lošiji od lanjskog, a razlog tomu je pomak blagdana i školskih praznika. No, sve će se to nadoknaditi tijekom lipnja za koji vjerujemo da će biti jako dobar, kazao je Ivošević.

I za Pulu su očekivanja za lipanj dobra, dok je svibanj polučio zadovoljavajuće rezultate.

- U Puli je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 186.542 noćenja, što je 20 posto više nego lani te 55.071 dolazak gostiju, što je 19 posto više nego prethodne godine, rekla nam je direktorica Turističke zajednice Pula, Sanja Cinkopan Korotaj. Što se tiče turističkog prometa, samo u svibnju on je na nivou 2016. godine s 23.812 dolazaka i 84.950 ostvarenih noćenja, što je zadovoljavajuće s obzirom na to da je lani blagdan Duhova bio u svibnju, dodala je i zaključila da ovog vikenda očekuju dobre rezultate i više gostiju iz Njemačke i Austrije vezano za Duhove, zatim iz Velike Britanije te domaćih gostiju.

Arenaturist 6.000 gostiju

Razgovarali smo i s Manuelom Kraljević iz marketinga Arena Hospitality Grupe (bivši Arenaturist) koja nam je rekla da trenutno u njihovim objektima boravi oko 6.000 gostiju.

- Tijekom ovog vikenda očekujemo da će u našim objektima boraviti između 9,5 i 10 tisuća gostiju, no ove brojke mogu dodatno rasti, ovisno o kretanju kamping gostiju, napomenula je Kraljević.

U usporedbi s prošlom godinom, tijekom ovog vikenda ostvarit će se 30 do 40 posto noćenja više nego lani u isto doba, a budući da je riječ o vikendu koji označava talijanski nacionalni praznik, vjeruje da će gosti iz te zemlje biti među brojnijima, dakako, uz naše susjede iz Austrije, zatim goste iz Njemačke i Slovenije. (Pišu: Paola ALBERTINI i Tanja KOCIJANČIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter