Za vikend rekordna bura, moguc i snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko vrlo hladnih i izrazito vjetrovitih dana podsjeca nas na neke hladne zime koje pamtimo iz prošlih vremena.

Temperature zraka su oko ništice ili malo ispod, a udari sjeveroistocnog vjetra prelaze 100 kilometara na sat, što se na ovim podrucjima bilježi tek jednom u desetak godina.

Meteorološke prognoze pokazuju da hladnom i vjetrovitom vremenu još nije kraj. Naprotiv, sve ukazuje na to da ce ovogodišnja zima kulminirati upravo u iducih nekoliko dana.

Vec tijekom petka dolazimo pod udar nove sredozemne ciklone koja ce obilježiti vrijeme tijekom narednog vikenda pa i prvih nekoliko dana iduceg tjedna. To ujedno znaci da ce se vec tijekom petka pojacati bura cija bi brzina mogla dostici i rekordne vrijednosti, temperature zraka još ce se spustiti, a vrlo je izgledno da ce nekoliko dana ostati ispod ništice.

Najviše oborina, pa i snijega, i ovom se prilikom ocekuje u Dalmaciji te u unutrašnjosti zemlje. Snijeg ce zaprijetiti i na istarskom poluotoku, ocekuje se vec do kraja petka, a najviše bi ga trebalo biti tijekom subote.

Polovicom iduceg tjedna vrijeme bi se trebalo malo smiriti, bura ce oslabjeti, a i dnevne ce temperature malo porasti. Bez obzira na nešto mirnije vremenske prilike, dosta hladno i vjetrovito bit ce do polovice veljace.

Zanimljivo je spomenuti da je najgora zima u Istri u posljednjih stotinjak godina pocela upravo na Svijecnice tj. 2. veljace 1929. godine. (Mario GRABAR)

Bura usporila autobusni i avionski promet

Iako je olujna bura izazvala mnoštvo poteškoca u autobusnom prometu, kako saznajemo od autobusnih prijevoznika, na podrucju Istre promet je tekao normalno. U srijedu je, primjerice, autobus Briona koji je iz Zagreba putovao za Pulu ostao bez vrata koja je otkinula bura pa su putnici stigli na odredište zamjenskim autobusom koji im je poslala ta tvrtka.

Autobusi Briona iz Dalmacije su u srijedu pak normalno prometovali. Autotrans pak nije u srijedu vozio iz Pule za Dubrovnik, nego samo do Rijeke.

Autobusi u smjeru Zagreba, kako saznajemo, voze normalno, dok na potezu Kikovica - Oštrovica voze po staroj cesti te potom opet nastavljaju autocestom. Zbog vožnje po staroj cesti i vremenskih nepogoda desetak minuta kasnile su Filsove linije iz Pule za Zagreb i iz Zagreba, dok druge linije uobicajeno prometuju.

U srijedu poslije podne zbog nevremena u pulsku zracnu luku nije stigao avion koji leti iz Zagreba preko Zadra do Pule, a let za Zagreb zbog toga je bio otkazan i u cetvrtak ujutro. Kako saznajemo, letova za i iz Zagreba na pulskom aerodromu nece biti do nedjelje ujutro, no ne zbog meteoroloških nego operativnih razloga.

Vecih oštecenja zbog bure i snijega po Istri nije bilo, saznajemo u županijskom centru 112, zimske službe su na terenu, a prometnice su vec otprije bile preventivno posute šljunkom. Nekoliko se stabala u srijedu poslije podne srušilo na medulinske prometnice, stablo je palo i na cesti Pula - Medulin pored skretanja za Škatare, kod Valbandona te kod Vozilica. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter