Za vikend i u Istri moguc snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neka od najjacih zahladenja posljednjih desetljeca na podrucju Istre dogodila su se upravo u ovo vrijeme, ili još preciznije uoci božicnih blagdana. Podsjetimo samo na prošlogodišnje zahladenje sa snijegom u centralnoj i sjevernoj Istri.

Još je znacajnije zahladenje pogodilo Istarski poluotok na dan 19. prosinca 2009. godine kada je na podrucju južne Istre palo dvadesetak centimetara snijega, što je i najveca kolicina snijega na ovom podrucju u prošlom stoljecu.

Svakako se moramo prisjetiti i ne tako davne 1996. godine i jakog zahladenja koje je pogodilo citavu Istru upravo na dan božicnih blagdana, tom prilikom bez snijega, ali uz izrazito hladno vrijeme. Tada je temperatura zraka punih pet dana ostala ispod nule pa je to zahladenje i dalje jedno od najvecih otkad se vrše meteorološka mjerenja u Istri.

Kako su nam se božicni blagdani sasvim primakli postavlja se pitanje može li nam zima još jednom zaprijetiti i prije njenog kalendarskog pocetka. Po svemu izgleda da može. U slijedecih nam nekoliko dana slijedi ozbiljna promjena vremena, a gotovo je sigurno da nam zima stiže tijekom narednog vikenda. Hladno i vjetrovito vrijeme trebalo bi potrajati sve do Božica.

Slijedecih ce nekoliko dana biti dosta promjenjivo s kišom i južnim vjetrovima. Hladan zrak sa sjevera u naše krajeve stiže u subotu i nedjelju kad su i na podrucju Istre moguce snježne oborine. Pocetkom narednog tjedna, vjerojatno u utorak, ocekuje se prestanak oborina i postupno ce se razvedriti. Zapuhati ce jaka i olujna bura, a temperature zraka ce se spustiti znatno ispod nule. Vjetrovito, vrlo hladno i suho vrijeme ocekuje se tijekom narednog tjedna, a vrlo vjerojatno i sve do božicnih blagdana.

Bit ce to još jedan žestoki pocetak novog godišnjeg doba, a svakako je zanimljivo da se to još jednom dogada uoci božicnih blagdana i nekoliko dana prije pocetka kalendarske zime!

Prognoze svakako treba pažljivo poslušati i na vrijeme se zaštiti od opasnosti koja nam od niskih temperatura, jake bure i snijega uskoro mogu zaprijetiti! (Mario GRABAR, meteorolog)


Podijeli: Facebook Twiter