Za vikend deveti žminjski Street race

Prošlogodišnji povjednik Edvard Galić u svom chevrolet malibuu od 1.000 KS
Prošlogodišnji povjednik Edvard Galić u svom chevrolet malibuu od 1.000 KS

Hrvatska sezona uličnog utrkivanja završit će prvog vikenda u listopadu na državnoj cesti Žminj - Kanfanar, gdje će se održati deveti po redu "401 street race".

Za razliku od ranijih godina, noćnih slobodnih vožnji u subotu više neće biti, a zamijenit će ih noćna utrka uz simboličnu startninu, dok je za najbrže organizator osigurao pehare. Uslijedit će zabavni program uz DJ party, Nikolu z Kukurini i Alena Vitasovića. Kvalifikacijske vožnje počinju sljedeći dan u jutarnjim satima, a prve utrke startaju u podne. Cjelokupna manifestacija trajat će do sumraka.

Osim utrke ubrzanja, održat će se "SPL" natjecanje (sound pressure level) u jačini audio sustava i "street style", natjecanje u estetskom dotjerivanju automobila. Organizacija ova dva tuning natjecanja prepuštena je autoklubu Tuning Istra, koji je u njima iznimno uspješan. Kao atrakcija za publiku najavljeni su oldtimeri i "sexy car wash", a na stazu će izaći i veći broj motociklista nego ranijih godina, mađarski "freestyle" kaskaderi te vozači golemih šlepera koji će se međusobno nadmetati. Neće izostati ni natjecanje u paljenju guma, tzv. "burn out".

Na prošlogodišnjoj je utrci pred nekoliko tisuća posjetitelja pobijedio Edvard Galić za upravljačem monstruoznog chevrolet malibua od 1.000 KS, koji je u prvoj je vožnji skinuo rekord staze, oborivši pritom i vlastiti rekord - za prelaženje 401 metra duge staze bilo mu je potrebno tek 9.991 sekundi. Ukupno je bilo četrdesetak hrvatskih i slovenskih "street racera", a sličan odaziv očekuje se i ove godine.

Žminjski "401 street race" jedna je od najvećih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, a spada i među najpopularnija oktanska zbivanja. Prvi put je organiziran 2004. godine na cesti Žminj - Pazin, ispred Fiatovog prodajnog salona, i otad se redovito održava u organizaciji udruge Ulična utrka Žminj.

Ulaznica za nedjeljnu manifestaciju košta 35 kuna po osobi, a posjetitelji njenom kupnjom imaju priliku osvojiti i brojne nagrade. Više informacija o prijavama i pravilima dostupno je na službenoj web-stranici www.401streetrace.com. (K. TADIJIĆ; arhiva)

Program

SUBOTA

21:00 Night race, DJ party, Nikola z Kukurini i Alen Vitasović

NEDJELJA

8:00 - 10:00 Prijave za street race

10:00 - 12:30 Treninzi, početak SPL kvalifikacija

13:00 - Utrke, početak street style natjecanja

15:00 - Sexy car wash, moto stunt show, truck race, prezentacija oldtimera, dragster, kaskaderi …

19:00 - Podjela nagrada


Podijeli: Facebook Twiter