Za vikend 9. dani meda u Pazinu

S prošlogodišnjih Dana meda (M. MIJOŠEK)
S prošlogodišnjih Dana meda (M. MIJOŠEK)

Dvodnevna pčelarska izložbeno-prodajna manifestacija Dani meda u Pazinu po deveti će se put u petak i subotu održati u Spomen domu, najavio je danas na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić te dodao da ova promotivna manifestacija "hvalevrijedne namirnice okuplja pčelare iz čitave Istre, ali i Hrvatske".

- Zasad je prijavljeno 75 izlagača, desetak više nego lani, što je dosad rekordan broj, a budući da unutar objekta više nema mjesta, dio će izlagača biti smješten ispred Spomen doma, kazao je predsjednik izvršnog odbora manifestacije i pazinske Udruge pčelara "Lipa" Ranko Anđelini.

Najavljen je rekordan broj edukacijskih ekskurzija iz istarskih dječjih vrtića i škola za čije će stručno vođenje sajmom biti angažirano najmanje 25 pčelara. Nudit će se med i različiti pčelinji proizvodi, među kojima i tražena matična mliječ, kao i pčelarska oprema, međutim, bit će tu i popratnih sadržaja u vidu ljekovitog bilja, slastica s medom, suvenira, stručne literature itd.

Osim iz Istarske najviše medara dolazi iz Primorsko-goranske te Varaždinske županije, dok će se posjetiteljima predstaviti izlagači pčelarske opreme iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Otvorenje je zakazano u petak u 10 sati, a najavljen je i nastup etno skupine Šćike iz Pićna koja će zabavljati goste. Uz prigodni program dodjela priznanja za najbolje ocijenjene vrste meda uslijedit će u 18 sati u velikoj koncertnoj dvorani. U subotu na istom mjestu već u 9.30 započinje stručno-edukativni skup koji će otvoriti Ivana Tlak Gajger s predavanjem "Značenje ranog utvrđivanja američke gnjiloće i nozemoze medonosne pčele". U 11 sati slijedi Franc Šivic s "Pčelarskim turizmom i apiterapijom", a u podne trojac Pierantonio Belletti, Giorgio della Vedova i Livio Dorigo s temama "Borba protiv bolesti pčela", "Zaštita naših ekotipova pčela" i "Valorizacija proizvoda iz košnice".

Samo s pazinskom mednom žlicom u 11 sati posjetitelji će imati priliku u sali za sastanke prisustvovati pokazno-edukacijskom ocjenjivanju senzornih odlika meda, dok će djeca med moći degustirati besplatno na edukacijskom štandu. Izložba traje od 9 do 20 sati u petak te od 9 do 19 sati u subotu. Parkiranje autobusa bit će organizirano na Šetalištu pazinske gimnazije, dok će promet na raskrižju ispred Spomen doma regulirati prometna služba, kazao je gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović apeliravši na strpljenje građana Pazina tijekom vikenda te korištenje parkirališta kod stanice za tehnički pregled vozila i autobusnog kolodvora.

Organizatori manifestacije su udruga Lipa, Grad Pazin i Istarska županija, a suorganizatori LAG Središnja Istra i gradsko Pučko otvoreno učilište. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter