Za uvid u spis plati 50 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo je 854 tijela javne vlasti, od njih 3.958, dostavilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izvješce o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2010. godini. Iz godišnjeg izvještaja kojega je AZOP dostavio Saboru razvidno je da cijeli sektori imaju problema s dostavljanjem izvješca.

Primjerice, niti jedna veterinarska stanica i ambulanta nije dostavila izvješce, kao ni javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima. Za tu obvezu ne haju niti javni instituti kod kojih je svega osam posto dostavilo izvješce.

Ništa bolja nisu ni visoka ucilišta, a ni pojedini sudovi nisu ažurni. Primjerice, od tri suda u Sisku - opcinski, županijski, trgovacki - niti jedan nije dostavio izvješce. Dio odgovornosti za to vjerojatno snosi i Ministarstvo uprave koje okružnicu o obvezi slanja izvješca AZOP-u nije poslalo svim tijelima javne vlasti.

Saborsko izvješce prvo je koje je sastavio AZOP, tijelo koje prema lani usvojenim odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, nadzire njegovu provedbu.

AZOP je u Godišnjem izvješcu zabilježio i neke ozbiljne probleme. Iako tijela javne vlasti imaju pravo naplatiti naknadu stvarnih materijalnih troškova, neka od njih fotokopiranje naplacuju i 10 kuna po stranici dok su pojedina, bez ikakvog razloga, strankama naplacivala 50 kuna za uvid u spis.


Podijeli: Facebook Twiter