Za usavršavanje u zemljama EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Agencije za mobilnost i programe Europske unije održali su u petak u Domu oružanih snaga posljednji u nizu informativnih dana koji su se tijekom listopada i studenog održavali i u ostalim hrvatskim regionalnim središtima - Zadru, Zagrebu i Vukovaru.

Cilj je agencije upoznati javnost i sve potencijalne korisnike, nastavnike, profesore, ucenike, srednjoškolce, studente te predstavnike civilnog društva i gospodarskog sektora, s najnovijim mogucnostima koje nude programi Europske unije na podrucju formalnog i neformalnog ucenja.

- Agencija promice ideju mobilnosti u obrazovanju kao nacin jacanja strucnih vještina i znanja, a s ciljem stvaranja društva utemeljenog na znanju i konkurentnosti na europskom tržištu rada. Kroz Program za cjeloživotno ucenje i program Mladi na dijelu moguce je participirati za europska sredstva, rekla je Ana Šimunovic, voditeljica odnosa s javnošcu, i dodala da agencija svake godine raspisuje natjecaje putem kojih dodjeljuje financijsku potporu za realizaciju projekata. Ravnateljica agencije Tina Šaric izjavila je da se provodenjem europskih programa gradanima pruža prilika za medunarodno iskustvo i dodatno usavršavanje.

- U današnje vrijeme nužno je poticati suradnju hrvatskog i europskog obrazovnog sustava jer tako doprinosimo razvoju društva temeljenog na znanju, toleranciji, multikulturalnosti, društvenoj ukljucenosti, kao i pripremi sudionika za uspješno natjecanje i konkurentnost na tržištu rada. Na taj se nacin obrazovanje povezuje s poslovnim sektorom i osigurava održivi napredak hrvatskog društva, rekla je Šaric i naglasila da je to svrha informativnih dana.

Kroz europske programe studentima je omoguceno studiranje u inozemstvu, ucenici mogu sudjelovati na brojnim medunarodnim projektima, a imaju i mogucnost odlaska na razmjene, dok sveucilišni profesori mogu predavati na stranim sveucilištima i strucno se usavršavati. Programe mogu koristiti i zainteresirani znanstvenici i istraživaci koji imaju priliku provoditi istraživacki rad u zemljama Europske unije, dok se mladima nudi mogucnost volontiranja, razmjene i ucenja o demokratskim procesima.

Sredinom iduceg mjeseca u Puli ce se održati edukativna radionica za sve zainteresirane korisnike koji ce moci nauciti kako ispuniti obrazac potreban za apliciranje projekata.


Podijeli: Facebook Twiter