Za uređenje rotora zaslužno više autora


Osim što će se u srijedu za promet otvoriti i unutarnja traka velikog kružnog toka u Šijani, čime će se olakšati i, vjerojatno, ubrzati promet, dobra je vijest da će i ovaj ulaz u Pulu, nakon što se dovrše radovi, biti primjereno uređen. Upravo je njegov izgled bio trn u oku, jer je riječ o velikoj površini koja je, prije ove izgradnje retencije kojom će se spriječiti plavljenje ovog dijela grada, bila tek - zapuštena livada.

Stoga se o uređenju odmah načela javna rasprava, društvenim mrežama širile su se ideje, gradski vijećnici bili su zainteresirani za vizualno rješenje ovog ulaza u grad, a u svemu se osobno založio i sam gradonačelnik koji je ustvrdio da je svima u interesu da ovaj važan ulaz u Pulu bude lijep.

Grad je početkom 2014. raspisao natječaj i otvorio mogućnost građanima, institucijama te svim zainteresiranima da daju svoje prijedloge o tome kako bi trebalo urediti novi kružni tok u Šijani. Želja je bila uključiti što više pojedinaca i ustanova za pronalaženje najprihvatljivijeg rješenja uređenja, a prijedloge je analiziralo povjerenstvo sačinjeno od predstavnika Grada i vanjskih stručnjaka.

"Prostor je velik i zahtjevan, ali na njemu nisu poželjni objekti s nekakvom funkcijom, kao ni upadljiva rješenja koja bi mogla odvraćati pažnju vozača", bila je kratka i jednostavna uputa onima koji su željeli sudjelovati. Prijavljeno je tada 30-ak rješenja. No, ubrzo je objavljeno da će se rotor uređivati prema rješenju koje je ponudio svjetski poznati dizajner rasvjete, Puljanin Dean Skira. Upitali smo stoga Grad zašto je upravo to rješenje odabrano?

"Jedinstveni projekt uređenja sačinjavaju: arhitektonski projekt, projekt strojarskih instalacija sustava 'vodene maglice' kružnog raskrižja, projekt krajobraznog uređenja (Urbis d.o.o. iz Pule), građevinski projekt odvodnje s pratećim građevinama (Rencon d.o.o. iz Osijeka), projekt elektroinstalacija sustava dekorativne rasvjete kružnog raskrižja (Skira d.o.o. iz Pule), građevinski projekt rekonstrukcije (Tgi d.o.o. iz Pule)", kažu nadležni iz Grada Pule. (Sandra ZRINIĆ-TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 30. SVIBNJA


Podijeli: Facebook Twiter