Za uređenje Rivarele utrošit će se više od dva milijuna kuna

Uređeno šetalište na Rivareli
Uređeno šetalište na Rivareli

Ovih dana okončani su radovi na rekonstrukciji i uređenju prometnice i šetališta u dijelu ulice Rivarela. Riječ je o prvoj fazi opsežnijeg uređenja tog prostora, koje u konačnici predviđa rekonstrukciju i sanaciju plaže na Rivareli, te uličnog prostora od Rotonde do "stare klaonice", uključujući i uređenje ovog trenutno zapuštenog objekta.

Uređuje se sunčalište i prilaza u more

Spomenuta investicija sastoji se od nekoliko cjelina, od čega će se ove godine planiraju dvije faze. Tako je u prvoj fazi netom okončano uređenje uličnog prostora od ulice Rotonda do zgrade kina, pri čemu je asfaltiran novi kolnik, uređena i asfaltirana nova parkirna mjesta, a popločane su i pješačke površine s obje strane kolnika. Također, uređene su i popločane površine na kojima su smještene terase tamošnjih ugostiteljskih objekata, kao i prostor na ulazu u Gradsku knjižnicu, a duž kolnika s obje je strane zasađen drvored.

Položeno je 1.300 četvornih metara novog asfalta te su uređena 32 parkirna mjesta. Betonskim pločama s bijelim betonom i kamenim agregatom popločano je 500-tinjak kvadrata površine, a obostrano je uz kolnik zasađeno sedam stabala crnike, isto toliko indijskih jorgovana i judinih drva, te dva stabla ginka. Projektnu dokumentaciju uređenja tog prostora potpisuje arhitektonski studio Luk plus arhitekti iz Savudrije.

Nakon turističke sezone, do kraja godine, planira se urediti i dio sunčališta i prilaza u more. U narednim godinama planira se pak rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje "klaonice" u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati.

Šetnica s drvoredom iznad plaže

- U ovu se investiciju krenulo ponajviše iz razloga što estetski izgled i sadržaji plaže na Rivareli više nisu udovoljavali potrebama turista i suvremenim trendovima, pa je bilo neophodno krenuti u sanaciju i opremanje novim sadržajima. U sklopu cijelog zahvata se na uređenju plaže logično nametnula potreba uređenja obližnjeg zelenog pojasa, kako bi se stvorio prostor ugodan za šetnju, odmor u hladu, te daljnji razvoj pratećih turističkih i ugostiteljskih sadržaja, kaže gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

- U konačnici će se ovim zahvatom urediti obalna fronta sa šetnicom, gradskom plažom i parkovima, terasa zgrade kina i šetnica s drvoredom iznad plaže, te sama plaža i šetnica na glavnom ulazu u zonu. Moram ovom prigodom izraziti svoje zadovoljstvo što su nakon faze projektiranja i drugih pripremnih aktivnosti, a uoči nadolazeće turističke sezone, vidljivi i prvi konkretni rezultati opsežnog projekta uređenja ovog turistički atraktivnog dijela grada. Prostor ulice Rivarela od Rotonde do kina u novom ruhu tako dočekuje naše ljetne goste, a nastavak radova na uređenju uslijedit će odmah po završetku sezone. Namjera nam je naime kroz naredne dvije godine u potpunosti urediti ovaj prostor i podići ga na jednu višu razinu, te samu plažu Rivarela urediti i opremiti u skladu s nacionalnim projektom tematiziranja plaža, kojeg potiče i provodi Ministarstvo turizma, kaže Milos.

Opravdana pomoć Ministarstva turizma

Ministarstvo turizma i ministar Darko Lorencin su se dosad pokazali kao važan partner u ovom projektu, te nam financijski pomogli u fazi projektiranja, a ovih dana odobrena nam je i značajna pomoć za nastavak investicije. Ta nam je pomoć svakako dobrodošla, ali vjerujem i kako je u potpunosti opravdana, obzirom da je prvenstvena svrha ove investicije podizanje kvalitete i turističkog standarda, kako ovog atraktivnog dijela grada, tako i Novigrada u cjelini, ističe Milos.

- Podsjetit ću kako je Novigrad poznat i specifičan po svojim plažama u starogradskoj jezgri, pod samim gradskim bedemima, te je gotovo cijeli obalni prsten staroga grada dostupan za kupanje i sunčanje. Ulažemo stoga napore da se te plaže i obližnje javne površine primjereno urede, te da u punom sjaju budu još jedan od turističkih aduta našega grada. Ne zanemarujemo pritom naravno ni plaže van grada, pa su proteklih godina sanirane i uređene i druge plaže, u Karpinjanu i Dajli primjerice, a u planu je i nastavak njihova uređenja. Osim plaža nastavit ćemo i s uređenjem drugih javnih površina, posebice gradskih parkova, koji su također jedna od prepoznatljivosti Novigrada. Započeli smo tako s uređenjem parka Mladih upravo u blizini Rivarele, a uslijedit će i uređenje i opremanje i drugih gradskih parkova, na zadovoljstvo naših ljetnih gostiju ali i stalnih žitelja Novigrada. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter