Za uređenje plaže Salbunić 3,5 milijuna kuna

Emotivan nastup Elis Lovrić
Emotivan nastup Elis Lovrić

Na posljednjim lokalnim izborima, održanim u svibnju ove godine, kandidat Istarskog demokratskog sabora i Istarske stranke umirovljenika u općini Ližnjan Marko Ravnić suvereno je osvojio novi mandat načelnika. Za načelnika Ravnića glasalo je više od tri četvrtine birača koji su izašli na izbore. Budući da je na izborima lista IDS - ISU osvojila premoćnu većinu u Općinskom vijeću, za očekivati je da je pred Ravnićem pun četverogodišnji mandat, ali i obaveza ispunjenja svih obećanja davanih u predizbornoj kampanji.

Outdoor turizam

- Dopustite da se još jednom zahvalim mještanima za 78 posto glasova osvojenih u prvom krugu, to me povjerenje obavezuje. Osnovni nam je cilj okrenuti se istinskom razvoju turizma za što s 28 kilometara obale definitivno ima prostora. Cilj nam je, osim razvoja turističkih zona, zaštititi dio obalnog pojasa te razviti jedan prepoznatljiv oblik outdoor turizma. Krenuli smo s prvim korakom te smo izradili glavni projekt za uređenje glavne plaže u Ližnjanu, popularnog Salbunića, kaže Ravnić.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 3,5 milijuna kuna, a planirano je da se s uređenjem počne odmah nakon turističke sezone. U ovogodišnjem proračunu je osigurano pola milijuna kuna, a u narednim se godinama planira financiranje projekta dijelom iz općinskog proračuna, a dijelom i iz natječaja fonda Ministarstva turizma.

- Ližnjan do sada nije primio ni kune od Ministarstva turizma i smatramo da je došlo vrijeme da se to promijeni. Također planiramo izraditi šetnicu od naselja Ližnjan do plaže Salbunić. Počeli smo s projektom reciklažnog dvorišta koji je zakonska obveza svih naselja s više od 1.500 stanovnika, a planiramo i izgradnju Šišanske obilaznice, na potezu od groblja do naselja Plekuti, čime će se rasteretiti uži centar Šišana, kaže načelnik Ravnić.

U Valturi je planirana izgradnja nogostupa od place do groblja, a u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i izgradnja infrastrukture do Nezakcija čime će se dodatno valorizirati i revitalizirati taj značajni arheološki lokalitet. U Muntiću uskoro kreće izgradnja igrališta iza škole, privest će se kraju već započeto uređenje novog dijela groblja, a rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u funkciju će se staviti i Društveni dom.

- U Jadreškima imamo gotov projekt za izgradnju polivalentnog dječjeg igrališta te uskoro očekujemo da će postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s državom biti priveden kraju. U planu je i izgradnja nogostupa od ulaza u naselje do buduće sportsko-rekreacijske zone. Donijeli smo puno važnih izmjena i dopuna prostornih planova kojima će se otvoriti nove kamp turističke zone, ali i vrlo bitna industrijska zona bivše vojne zračne luke. To je velik gospodarski potencijal, nabraja Ravnić.

Europski novac

Na području općine su uređeni makadamski putovi do plaža, a uređena je i biciklistička staza koja se proteže kroz sva naselja općine. Općina Ližnjan se ne oslanja samo na snagu vlastitog proračuna. Načelnik Ravnić kaže kako su obećali da se neće osvrtati unazad već energiju usmjeriti prema naprijed i prikupljanju sredstava iz brojnih EU-fondova.

- Prijavili smo četiri projekta ukupne vrijednosti veće od 22 milijuna kuna. Projekt izgradnje novog vrtića u Ližnjanu i rekonstrukcije stare škole u Jadreškima, projekt obnove dotrajale vodovodne mreže u cijeloj Valturi te energetske obnove vrtića u Šišanu. Za prva tri navedena projekta čekamo rezultate, a za energetsku obnovu smo već dobili oko 140 tisuća kuna. Vjerujem da će i ostali prijavljeni projekti biti pozitivno ocjenjeni, veli načelnik. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter