Za uređenje fasada zainteresirana 53 Buzećana

Sufinancira se i ugradnja kolektora (G. Č. Š.)
Sufinancira se i ugradnja kolektora (G. Č. Š.)

Na natječaje koje je Grad Buzet u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao radi sufinanciranja ugradnje sustava obnovljive energije i programa energetske učinkovitosti u kućanstvima, pristiglo je ukupno 88 prijava za sustave za grijanje i mjere povećanja energetske učinkovitosti, a najviše od toga, njih trideset odnosi se na povećanje toplinske zaštite fasada i izolaciju krovišta.

Za te namjene Fond i Grad ukupno su osigurali oko 1,85 milijuna kuna. Buzećani će sustave sufinancirati s 35 posto, a čak 65 posto od ukupno prihvatljivih troškova dobivaju bespovratno. Očekuje se da će se kroz ove programe ukupno "zavrtjeti" oko tri milijuna kuna.

Jednomjesečni natječaji zatvoreni su 18. srpnja, a ovoga tjedna zasjedalo je povjerenstvo čiji su članovi, inženjeri građevine i arhitekture, pregledali i ocijenili pristigle zahtjeve.

- Radi provjere točnosti prijavljenog zatečenog stanja obiteljskih kuća, u srijedu je započeo terenski pregled što je obaveza Grada prema Fondu, istaknula je Iris Jakac, stručna suradnica zadužena za ovaj projekt.

Neslužbene bodovne liste objavit će se do kraja srpnja, a potom je predviđen rok žalbe u trajanju od pet dana. Tada će se formirati konačna lista po kojoj kreće ugovaranje sufinanciranja s Gradom i Fondom. Obveza je korisnika sredstava da u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora izrade tehničko rješenje i do kraja travnja iduće godine predaju sve račune kako bi mogli povući novac.

Natječajem je bila predviđena mogućnost sufinanciranja 45 sustava obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, no pristiglo je 35 prijava za 38 sustava, s obzirom na to da su neki tu mogućnost već iskoristili lani što znači da će svi koji su poslali zahtjeve, ukoliko im dokumentacija odgovara propozicijama natječaja, vjerojatno ostvariti mogućnost sufinanciranja.

Sufinancirat će se ugradnja sustava s kotlovima na drvnu sječku ili pelete i pirolitičkim kotlovima na drva, potom sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora) za grijanje potrošne vode i prostora, nadalje dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, grijanje i hlađenje te fotonaponski pretvarač (modul) za proizvodnju električne energije u obiteljskim kućama na buzetskom području.

Na natječaj za sufinanciranje programa poticanja uređenja fasada i zamjene građevne stolarije, kojim je predviđeno sufinanciranje projekata za dvadeset kućanstava koji se odnose na povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, odnosno izradu ili povećanje toplinske zaštite fasade, krovišta i poda, te zamjenu postojeće ugradnjom vanjske stolarije, zaprimljene su 53 prijave. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter