Za uređenje bunkera gotovo 600 tisuća kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Krajem rujna, između Javne ustanove Natura Histrica i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, potpisan je ugovor o financiranju kojim će se realizirati obnova bunkera u Park-šumi Šijana. Odobreno financiranje iznosi 588,75 tisuća kuna, odnosno svih 100 posto prihvatljivih troškova. Potpora iz proračuna EU iznosi 85 posto ukupnog iznosa, dok je ostatak od 15 posto osiguran iz državnog proračuna.

Sanacija i opremanje

Javna ustanova Natura Histrica projekt uređenja bunkera prijavila je u listopadu prošle godine na otvoreni natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu tipa operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture". Projektom će se urediti unutarnji i vanjski prostor postojeće građevine - bunkera u Park-šumi Šijana i na taj način unijeti novi sadržaj u popularno mjesto okupljanja brojnih građana i drugih posjetitelja.

Bunker je smješten na rubnom dijelu centralne poljane, nasuprot info-punkta Javne ustanove Natura Histrica te je zatvoren za javnost. Datira iz doba Austro-Ugarske i od svoje izgradnje nije ponovno uređivan. Gotovo cijela građevina je ukopana pod zemljom, a dimenzije unutarnjeg prostora iznose 10 sa tri metara, dok mu je visina od 2,10 do 2,40 metara. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter