Za umrežavanje rudarskih centara diljem Europe


"Konačan nam je cilj umrežiti rudarske centre diljem cijele Europe", rekao je Damir Stojnić iz Labin Art Expressa otvarajući preksinoć u Dnevnom boravku Rojca putujuću izložbu "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije".

Izložene su slike, skulpture, instalacije i dokumentarni video performansi priznatih autora iz regije, a prikazan je i dvosatni dokumentarni film "Stara škola kapitalizma" kultnog novosadskog redatelja Želimira Žilnika. Ovaj film iz 2009. može se pogledati i na youtubeu, a utemeljen je na nizu štrajkova koji su održani tijekom 2000-ih, a prateći radnike na njihovim protestima ispred institucija državne uprave ukazuje na kriminalnu spregu vlasti i novih vlasnika.

"Rudnici kulture" su međunarodna platforma L.A.E.-a za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kojem su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnijih aktera, rudara, nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe.

- Za razliku od mnogih koji Jugoslaviju drže umjetnom tvorevinom, mi je želimo oživjeti kao umjetničku tvorevinu, kazao je u uvodnom govoru Stojnić.

Uz dojmljiv animirani film "Starcity" hrvatskog multimedijalnog umjetnika s njujorškom adresom Darija Šolmana i prateću seriju digitalno generiranih crteža iz njegovog online filmskog dnevnika, vrijedno je izdvojiti i rad Autopsije, avangardnog umjetničkog projekta koji je započeo još kasnih 70-ih u Londonu, zatim djelovao 80-ih u Jugoslaviji, a od 90-ih u Pragu. Njihov poliptih "Čelična knjiga" u Puli nosi poruku: "Žrtve su to na čemu stoji svijet - užasavajuća agonija stalne opažljivosti", a cijeli ciklus sadrži devet metalnih ploča s laserski ugraviranim poetskim tekstovima o otuđujućim i manipulativnim aspektima društva i civilizacije neoliberalnog kapitalizma.

Pažnju privlači i skulptura bosanskog samoukog slikara i kipara te strojarskog inženjera u rudarstvu Vladimira Kneževića "Kralj i Kraljica", sastavljena od industrijskog otpada, tzv. furde, koja time nastavlja svoj život u djelu visoko ekspresivnog naboja.

Izložba nudi i dokumentarni video performans "Metal Guru - Spomenik Heroju 21. stoljeća" o umjetničkoj frakciji L.A.E. Metal Guru, zatim Laibachovu sliku "Instrumentalnost državne mašine", doku-video performans Mladena Miljanovića "Cosa nostra/Naša stvar" te instalaciju Irene Lagator Pejović "Funkcija jednažbe".

Nakon pulske izložbe koja je otvorena do 3. veljače, slijedi niz izložbi na Kosovu, a u planu je i jedna izložba u Albaniji. Nakon dvogodišnjeg djelovanja projekta "Rudnici kulture" i umrežavanja desetine rudnika na području bivše Jugoslavije, u idućem razdoblju cilj je ovu platformu proširiti i na ostale zemlje jugoistočne Europe - Albaniju, Grčku, Tursku, Bugarsku, a zatim i na cijelu Europu. (Zoran ANGELESKI, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter