Za umaško vijeće se natječe koalicija HNS-ISU


Nositelj koalicijske liste HNS-a i ISU-a za umaško Gradsko vijeće Veljko Ivančić kazao je na današnjem predstavljanju svog predizbornog programa da se zalažu za otvaranje novih radnih mjesta i stavljanje u funkciju Doma umirovljenika.

- Nezadovoljni angažmanom gradonačelnika na izgradnji i stavljanju tog objekta u funkciju na prvoj sjednici vijeća predložit ćemo osnivanje povjerenstva za koordinaciju rada i opremanje doma. Tražit ćemo rebalans prenapuhanog proračuna, osiguranje sredstava za izgradnju kompletne infrastrukture u industrijskoj zoni Ungarija i ubrzanje postupka na pripremi izgradnje eko-energane.

U našem programu je i završetak priprema dokumentacije za izgradnju srednje škole. Trenutno je Umag na začelju istarskih gradova, jer nema niti jedan projekt koji je spreman za financiranje iz fondova koji će nam biti na raspolaganju nakon ulaska u Europsku uniju 1. srpnja, nanizao je Ivančić.

Kandidati su raznih profesija. Drugi na listi je nestranački kandidat Danilo Latin, a treći i 15. su ISU-ovci Romano Altin i Sergij Kozlovič. Ostali su Boris Bogdan, Jakov Brajković, Suzana Šorgo, Spomenka Koraca, Branko Lakošeljac, Nenad Marjanović, Dalibor Obradović, Nevenka Gluška, Boris Brajković, Ivana Marjanović, Nada Jurišić, Zvonko Matijević i Dragan Adamović.

Govoreći o nužnim promjenama, Ivančić je spomenuo mapu razvoja kao strateški dokument koji je izrađen prije dvije godine za oko 150 tisuća kuna i koji gradonačelnik nije htio proslijediti na raspravu Gradskom vijeću.

No, zbog straha od kritika u predizbornoj kampanji donio je zaključak nedavno, 5. travnja, kojim je prihvatio taj dokument na kojem su u nekoliko radionica sudjelovali istaknuti gospodarstvenici, čelnici gradskih institucija, poduzeća i raznih udruga. U mapi je, kazao je Ivančić, bilo 95 prijedloga, ali gradonačelnik je u pet minuta izbacio polovicu, među kojima turističke projekte Terra Istriana i Stancija Grande.

- Mapa sadrži 42 projekta iz raznih područja - od komunalne infrastrukture do školstva i kulture. Gradonačelnik je privatizirao razvoj grada, uzeo si je pravo da o budućnosti Umaga odlučuje sam. Mapu razvoja držao je u ladici 15 mjeseci, a ondje se već godinu dana nalaze i sustavne izmjene prostornog plana, o čemu također vijećnici nisu imali priliku diskutirati. Očito ne želi da neke stvari izađu u javnost prije izbora, rekao je Ivančić. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter