Za ulice bez stalaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula odbio je zahtjev grupe trgovaca iz Ulice Sergijevaca za promjenom odredbi nove odluke o komunalnom redu koje se odnose na zabranu stavljanja stalaka ispred poslovnih prostora, zbog toga što za to ne postoji osnova. Ogorcenje koje je ona izazvala kod trgovaca buknulo je s prvim dolascima turista ovoga proljeca, kada su zamijetili da im je promet pao i za više od 70 posto.

- Ne želimo nagrdivati i zakrciti ulice. Tražimo jednu do dvije pokretne naprave na kojima bismo izložili autenticne istarske suvenire i tako privukli kupce. Kao što gosti ne ulaze u kafice, tako ne ulaze ni u trgovine. Placamo visoki najam i tu smo cijele godine, no zbog novih odredbi naša je egzistencija dovedena u pitanje, ispricali su trgovci, koji smatraju da su za nagrdivanje ulica bile odgovorne pridošlice u vrijeme turisticke sezone te nadležni koji ih nisu kažnjavali.

Nije im jasno zbog cega u isti koš nisu stavljeni i ugostitelji, cije terase takoder zauzimaju puno prostora i ometaju promet, ili, primjerice, prodavaci u obližnjoj crkvi Gospe od Milosrda, koji artikle vješaju na sakralnom objektu.

- Bilo nam je receno da ce se sastati Odbor za razvoj te da ce promjena odluke biti stavljena u proceduru. Naša tri predstavnika nisu bila pozvana, kao što nam je bilo obecano. Ne poznajem grad u Europi koji se na ovaj nacin odnosi prema trgovcima te im ne dozvoljava postavljanje cak ni stalka za razglednice, zakljucio je jedan od njih i napomenuo da prema odluci o komunalnom redu javnu površinu može zauzimati reklamni ormaric, no molbe trgovaca za njegovo postavljanje bile su odbijene stoga što u Gradu nitko ne zna što to znaci i kako bi on trebao izgledati.

Podršku su trgovci dobili od clanovi Izvršnog odbora sekcije trgovaca pri pulskom Udruženju obrtnika, koji su takoder uputili Gradu apel za izmjenom dijela sporne odluke. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter