Za ulazak u EU ustupa se dio teritorija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovor izmedu hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njenog slovenskog kolege Boruta Pahora vodi gubitku 115 cetvornih kilometara hrvatskog teritorijalnog mora, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednicki kandidat IDS-a Damir Kajin. Smatra da ce s najnovijim dogovorom hrvatske i slovenske strane zaživjeti sporazum Racan-Drnovšek koji je, po njemu, bio štetan za Hrvatsku. "To bi znacilo da ce za ulazak u EU Hrvatska morati ustupiti dio svog neupitnog teritorija", upozorio je Kajin.

Podsjetio je da drugi Rehnov prijedlog, na koji se oslanja i dogovor izmedu Kosor i Pahora, govori o dodiru slovenskih teritorijalnih voda s medunarodnim vodama, što znaci da arbitraža može ici samo u jednom smjeru, to jest prema hrvatskom gubitku vlastitog teritorija. Ako bi pak arbitražni sud donio drugaciju odluku, odnosno Hrvatska ne bi izgubila dio svog teritorija, Kajin je rekao da ce se povuci iz politike, no ako se obistine njegova predvidanja, smatra da bi to isto trebali uciniti hrvatski politicari koji su sudjelovali u najnovijem dogovoru.

Kajin je zatražio od Vlade da objavi cjeloviti zapisnik dogovora Kosor-Pahor, ustvrdivši da se on od javnosti skriva "kao zmija noge, a baza je sutrašnje arbitraže". Smatra da javnost ima pravo znati što ce sutra nekome poslužiti kao osnova za konacnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici na moru.

"Ako je netko za najbolje odnose sa susjedima, onda sam to ja. No, ne na nacin da se prijateljstvo kupuje teritorijem. Krv dam, zemlju ne dam. Hrvatska trenutno deblokadu pregovora kupuje sa 115 cetvornih kilometara mora, zbog cega sam i izjavio da trenutno od Slovenije gubimo 1:0. Bojim se da bi taj poraz mogao biti poput onog nogometnog u Londonu", rekao je Kajin.

Na upit kako komentira cinjenicu da je njegov stav u potpunoj suprotnosti sa stavom Ivana Jakovcica, stranackog celnika IDS-a, Kajin je kazao da nije Jakovcic jedini koji je ocijenio pozitivnim dogovor izmedu Zagreba i Ljubljane, podsjetivši da su to ucinili i predsjednik Stjepan Mesic, te celnici gotovo svih oporbenih stranaka. "Oni su podržali taj dogovor vjerojatno ne shvativši o cemu se zapravo radi. Mislim da ce naknadno shvatiti da sam ja bio u pravu, a oni u zabludi", zakljucio je Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter