Za ulazak na Kamenjak dnevno čeka i do 3.000 automobila

Kolovoška gužva na ulazu u Premanturu (D. MEMEDOVIĆ)
Kolovoška gužva na ulazu u Premanturu (D. MEMEDOVIĆ)

U špici sezone nije samo gužva u velikim turističkim središtima, već i u onim manjima, poput Premanture koja posebno mami zbog rta Kamenjak. Upravo zbog tog područja koje je poznato po predivnim prirodnim plažama i čistim morem u špici se ove sezone stvara kolona vozila na ulazu u taj zaštićeni park prirode. Kako saznajemo iz Javne ustanove Kamenjaka, ove godine bilježe rekordan broj posjetitelja. U lipnju je na Kamenjaku bilo čak 22 posto više posjetitelja, a u srpnju čak 17 posto. Rekordi će se bilježiti i u kolovozu.

Duplo više kasa i ulaznih traka

- Zamjetno je povećanje broja vozila u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini što je vjerojatno vezano za vremenske prilike jer je u ljetnoj sezoni 2014. bilo 24 kišnih dana. Ulaz u Donji Kamenjak i medulinski arhipelag besplatan je za bicikliste i pješake, a o tome se ne vodi posebna evidencija ulaza pa je nemoguće procijeniti broj posjetitelja. Vidljivo je da u turističkim područjima poput Pule nastaju kolone vozila, a takva je i trenutačna situacija i na Kamenjaku. Kako bi se povećala protočnost vozila, u ovoj se sezoni udvostručio broj naplatnih kasa te se oformilo novo naplatno mjesto. Uz to, unaprjeđenjem sustava ulaznih rampi dodala se još jedna prolazna traka. Naplaćuje se ulazak motornih vozila kojih u prosjeku dnevno bude do 3.000, kaže Martina Hervat stručni voditelj Odjela zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih prirodnih vrijednosti pri ovoj javnoj ustanovi.

Dodaje da je na to područje sad moguće ulaziti motornim vozilima na dva ulaza Paredine i Rupine, a karte se mogu kupovati na ulazu Paredine, na info punktu u centru Premanture te na samom ulazu u Premanturu pored nogometnog igrališta.

Na Kamenjaku ima 12 parkirnih zona

- Ulaz Rupine prenamijenjen je u ulaz za pretplatnike i vozila za koja je unaprijed kupljena karta kako bi se omogućio brži ulaz u zaštićeno područje. Smanjenje ulaza motornih vozila očekuje se u drugoj polovici kolovoza, odnosno nakon blagdana Velike Gospe, tvrdi Hervat.

Cijena se ulaznica za motorna vozila nije mijenjala u zadnje tri godine te iznosi 35 kuna po danu za osobne automobile te 20 kuna za motocikle. Novina ove godine je da se za višednevne ulaze mogu kupiti ulaznice po reduciranoj cijeni, a dostupne su i sezonske ulaznice. Tako veliku navalu posjetitelja ne uspiju "popiti" tamošnja parkirališta koja su besplatna, a tu je i pitanje same zaštite prirode.

- Ustanova je osigurala veliki besplatan parkirni prostor pred ulazom Paredine. Unutar zaštićenog područja predviđeno je 12 parkirnih zona, no ona su u piku sezone prekapacitirana. Zato proizlazi potreba za sagledavanje aktualnog modela posjećivanja područja i korištenja prostora te poduzimanja odgovarajućih mjera radi zaštite prirodnih vrijednosti, smatra Hervat.

Ističe da je prije svega potrebno promijeniti postojeći Prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) Donji Kamenjak i medulinski arhipelag koji je donijela Istarska županija još 2009. godine.

U planu alternativa s turističkim vlakićem

- Od njegovog stupanja na snagu došlo je do bitnih promjena okolnosti zbog kojih je nužna njegova izmjena i dopuna, na čemu ustanova radi, kako bi Plan bio temelj korištenja prostora. Ujedno, rješava se opsežna dokumentacija koja je nužna za velike strukturne projekte kao što je uređenje nerazvrstanih prometnica na Kamenjaku, osiguranje parkirališta izvan zaštićenog područja i smanjenje broja vozila u zoni zaštite te uvođenje alternativnog prijevoza kao što je turistički vlakić, smatra Hervat.

Ove je godine, primjerice, zbog zaštite prirodnih zajednica i sigurnosti posjetitelja plutajućim barijerama za plovila zatvorena uvala Debeljak.

- Dugoročni je plan urediti i sidrište u uvali Polje te je u tijeku izmjena prostorno-planske dokumentacije kako bi projekt mogao biti realiziran kroz sljedeće dvije godine, zaključuje Hervat. (Barbara BAN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter