Za uklanjanje azbestnog krova do 10 tisuća kuna


Za zamjenu krova od azbesta vlasnici objekata s područja grada Vodnjana mogu dobiti i do deset tisuća kuna. Naravno, da bi to pravo i ostvarili, vlasnici ili suvlasnici moraju ispuniti niz uvjeta, pa i taj da im je objekt pokriven azbestnim krovom - legalan. Javni natječaj za sufinanciranje provedbe programa uklanjanja krovnih pokrova koji sadrže azbest, a koji je početkom veljače raspisao Grad Vodnjan, otvoren je do 31. ožujka, dok se zamjena krova može provesti najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Natječaj se odnosi na stambene, poslovne, pomoćne ili poljoprivredne objekte. Fizičke osobe pritom mogu ostvariti sufinanciranje od 100 kuna po četvornom metru zamijenjenog azbesta, ali najviše do spomenutog iznosa od 10.000 kuna. Grad, koji financira zamjenu pokrova, neće udovoljiti onim zahtjevima koji se odnose na objekte u izgradnji i one za koje postupak legalizacije nije okončan. Korisnici sredstava dužni su pak zbrinuti na propisan način kompletnu količinu azbesta, a kao potvrdu da su to i učinili morat će dostaviti dokumentaciju ovlaštenog sakupljača.

Prema Pravilniku za provedbu ovog programa, koji je koncem siječnja donio gradonačelnik Klaudio Vitasović, Vodnjan je u svom proračunu za ovu namjenu predvidio 100.000 kuna, a podnositelji prijave na natječaj se mogu javiti samo s po jednom prijavom. To mogu biti vlasnici ili više suvlasnika, a objekt mora biti postojeći, dakle legalan ili legaliziran. Uvjet je i da se uklanjanje krovnog pokrova koji sadrži azbest smije izvesti tek nakon objave rezultata natječaja i terenskog pregleda. Podnosioci prijave moraju i jamčiti da će ulagati vlastita sredstva u zamjenu, kao i da nemaju dugovanja prema Gradu ili njegovim tvrtkama i ustanovama.

Da bi sudjelovali na natječaju, (su)vlasnici objekta moraju dostaviti potpisan i cjelovito popunjen Prijavni obrazac koji ovjerava vlasnik ili u slučaju većeg broja vlasnika, svi suvlasnici, kao i Izjavu o osiguranju vlastitih sredstava i prihvaćanju općih uvjeta natječaja, presliku osobne ili uvjerenje o prebivalištu, vlasnički list ne stariji od 30 dana, dokaz o legalno izgrađenom objektu, poput uporabne dozvole, rješenje o izvedenom stanju ili potvrdu da je građevina podignuta prije 1968., zatim neobvezujući ponudbeni troškovnik ovlaštenog izvođača radova s detaljnom specifikacijom opreme i radova, kao i potvrdu Porezne uprave o nepostojanju dugova prema državi i Gradu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter