Za uhićene iz Trpinje određen jednomjesečni pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odredio je danas jednomjesečni pritvor za devet osumnjičenika srpske nacionalnosti iz Trpinje, koji su uhićeni u četvrtak pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civila, zarobljenika i ranjenika.

Po riječima Miroslava Rožca, glasnogovornika Županijskog suda, to je bio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva te je istražni sudac nakon današnjeg ročišta odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke te zbog posebno teških kaznenih djela.

Na kaznenoj prijavi nalazi se 15 osumnjičenika, ali su šestorica trenutno nedostupna hrvatskom pravosuđu, rekao je Rožac. Naglasio je da se svih 15 osumnjičenika tereti da su odgovorni za smrt najmanje 70 osoba, od kojih je 14 identificirano, a ostali se vode kao nestali.

Od rujna do kraja studenoga 1991. godine osumnjičenici su kao pripadnici Teritorijalne obrane Trpinje i milicije tzv. SAO Krajine nezakonito uhićivali te fizički, psihički i seksualno zlostavljali i ubijali civile i ratne zarobljenike, piše se u prijavi.

Jednomjesečni pritvor koji im je određen odnosi se i na zaštitu svjedoka, kojih ima petnaestak i koji raspolažu vjerodostojnim podacima o žrtvama i načinu zlostavljanja, rekao je Rožac.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je danas novinarima da je veliki problem kod rasvjetljavanja teških ratnih zločina bila činjenica da nije pronađeno ni jedno tijelo ubijenih.

Tako je bilo sve donedavno kada se došlo do čvrstih dokaza o ratnom zločinu počinjenom u Trpinji i okolnim mjestima, rekao je Kraljević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter