Za ubojstvo samo godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo jedan od napadaca na Luku Ritza dobio je zatvorsku kaznu. To je rezultat sudenja na Opcinskom kaznenom sudu za mladež za slucaj koji je jedno vrijeme potresao državu.

Sutkinja Natalija Glumicic Šcekic osudila je nepravomocnom presudom drugookrivljenog R. L. na godinu dana bezuvjetne kazne zatvora, a buduci da je vec tri mjeseca odslužio, ostaje mu još devet mjeseci zatvora. To, naravno, pod uvjetom da Županijski sud potvrdi kaznu, s obzirom na to da ce se gotovo sigurno žaliti na presudu.

Prvookrivljeni J. J. možda je i najbolje prošao u citavom postupku. Njemu je odredena obustava sudenja, jer je u meduvremenu, dok je sudenje za smrt Luke Ritza bilo u tijeku, vec poslan u Odgojni dom u Turopolju zbog drugog kaznenog djela. Naime, on je još jednom sudjelovao u tucnjavi koja je završila ozljedama maloljetnika, nakon cega je promptno poslan u popravni dom. Sud je zauzeo stajalište da je time ostvarena mjera kazne i za ovaj slucaj.

Treba napomenuti da je osudeni R. L. jedini bio optužen za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, dok su J. J. i treceoptuženi M. K. optuženi samo za nasilnicko ponašanje. M. K. je osuden na odgojnu mjeru u odgojnom domu, gdje ce se odluciti koliko ce tamo ostati. Najcešce je rijec o šestomjesecnim boravcima.

- Nadam se da se pred hrvatskim pravosudem više nece voditi postupak s ovako teškom posljedicom, odnosno da ce biti provedene preventivne radnje svih institucija koje bi sprijecile slicne dogadaje. Detalje sudskog postupka zbog tajnosti ne mogu reci, kazao je Krešimir Škarica, odvjetnik jedinog osudenika. Osvrnuo se i na najveci prijepor citavog postupka - medicinsko vještacenje. Naime, zagrebacki vještaci prvo su donijeli sud da je Ritz umro zbog aneurizme, dok su njihove splitske kolege zauzele stav da je premlacivanje bilo uzrok smrti. Na kraju su rijecki medicinski vještaci ocijenili da je premlacivanje uzrok smrti.

S obzirom na to da je javnost, i zbog ovog slucaja, dosta senzibilizirana na ulicno nasilje, ovakva presuda vjerojatno ce dovesti do negativnih reakcija. Je li godina dana zatvora dovoljna kazna za smrt jednog mladica? Prema mišljenju pravnih strucnjaka, teško je kazati da je sutkinja pogriješila, s obzirom na to da sudski postupci protiv mladeži imaju posebne postupke. Naime, maloljetnici se vecim pragom tolerancije nastoje zaštititi kako bi im se pružila mogucnost za kasniji normalan život.

Ipak, treba kazati da se u ovom slucaju moglo ici cak i do izricanja kazne do pet godina zatvora, stoga ce za dio javnosti ostati upitno koliko je pravda zadovoljena, ukoliko je vec sve odradeno po pravnim normama. Pojedini suci u Hrvatskoj do sada su znali biti i oštriji prema pociniteljima slicnih kaznenih djela, primjerice Ika Šaric za smrtni slucaj Vitomira Jovicica Simkea, no s druge strane je primjerice mladi Ivan Primorac za gaženje dvije djevojke u Makarskoj prošao takoder s blagom kaznom.


Podijeli: Facebook Twiter