Za ubojstvo ovčara deset godina zatvora

Sukob je izbio zbog dugovanja Isnija Ramadanija Ibrahimu Refikiju za prodane ovce (M. SARDELIN)
Sukob je izbio zbog dugovanja Isnija Ramadanija Ibrahimu Refikiju za prodane ovce (M. SARDELIN)

Ibrahim Refiki (53), optužen za ubojstvo Isnija Ramadanija na stanciji Salvela kod Vodnjana 1993. godine, jučer je na Županijskom sudu u Puli u odsutnosti nepravomoćno na deset godina zatvora. Na izricanju presude u sudnici nije bila prisutna ni njegova braniteljica koja je na prethodnom ročištu zatražila da se Refiki oslobodi optužbe, odnosno da se postupak obustavi. U sudnici je bio zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je pak na prethodnom ročištu u završnoj riječi zatražio da se Refikiju izrekne ne manje od deset godina jer je optužnica u potpunosti dokazana.

Pet metaka

Sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić proglasila je Ibrahima Refikija krivim jer je s namjerom 2. svibnja 1993. godine oko 11.30 sati u dvorištu Ramadanijeve kuće iz pištolja nepoznate marke ispalio pet metaka, od kojih su dva pogodila Ramadanija te mu nanijela ozljede potkoljenice, nadlaktice i prsa s probojem pluća. Od zadobivenih ozljeda Ramadani je preminuo istoga dana u pulskoj Općoj bolnici.

U obrazloženju je sutkinja rekla da je Ibrahim Refiki došao s bratom Šaipom kod Ramadanija jer im je Ramadani dugovao novac za prodane ovce. Prije toga dana Ramadani im je stalno obećavao platiti, ali je plaćanje stalno izbjegavao. Sutkinja je rekla da Šaipov iskaz da je njega Ramadani neposredno prije kritičnog trenutka napao nožem i razrezao mu košulju te da je brat pucao u Ramadanija u jakoj prepasti za njegov život, nije istinit, jer nitko drugi nije posvjedočio da je Ramadani imao nož, niti je nož nađen na mjestu događaja.

Šaip i Ramadani su se naguravali i u tom naguravanju je Ramadani rukama razderao Šaipu košulju, objasnila je sutkinja. U trenutku pucanja u Ramadanija Šaip Refiki se odmaknuo, a budući da je u blizini bila Ramadanijeva supruga s jednim djetetom u naručju i drugim pored sebe i ona je zadobila prostrijelnu ranu potkoljenice. Tako je Refiki ugrozio život i Ramadanijeve supruge i djece, čime je pokazao izrazitu bezobzirnost. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter