Za tri zanimanja besplatno školovano 36 nezaposlenih osoba

Sudionici i voditelji projekta "Novo znanje za buduće zvanje" (Davor ŠIŠOVIĆ)
Sudionici i voditelji projekta "Novo znanje za buduće zvanje" (Davor ŠIŠOVIĆ)

Završnom konferencijom održanom u ponedjeljak u Pazinu obilježen je uspješan dovršetak projekta "Novo znanje za buduće zvanje" kojeg je kroz minulih godinu dana provodilo pazinsko Pučko otvoreno učilište, u partnerstvu s LAG-om Središnja Istra, Agencijom za ruralni razvoj Istre te tvrtkom Iskop iz Svetog Petra u Šumi. Projekt je vrijedan 1,3 milijuna kuna, a sa 95 posto financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj projekta je osmišljavanje nastavnih programa, i prema tim programima školovanje prve generacije polaznika za zanimanja stručnjak za održavanje bazena i vrtova, specijalist tradicijske istarske kuhinje te voditelj i održavatelj kuća za odmor.

Prvi EU projekt

Pazinski gradonačelnik i ujedno predsjednik LAG-a Središnja Istra Renato Krulčić podsjetio je kako je ovaj LAG osnovan prije šest godina upravo s ciljem povlačenja sredstava iz EU fondova, a u svojoj bazi ima četrdesetak pripremljenih projekata. Ovaj se projekt uklapa i u razvojnu strategiju grada Pazina u kojemu se velika važnost pridaje obrazovanju i cjeloživotnom učenju, kako bi se znanje na pravi način usmjerilo u gospodarski razvoj, naglasio je Krulčić.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Darko Tumpić istaknuo je da je ovo prvi projekt kojeg je ova ustanova ikada prijavila na neki EU fond. Osmišljavanju projekta prethodila je anketa provedena među 77 vlasnika turističkih smještajnih objekata koji su se izjašnjavali jesu li im potrebni ljudi ili povremene usluge struka obuhvaćenima projektom, a kako se u široj okolici Pazina nalazi oko 800 kuća za odmor, pokretanje ovog projekta našlo je opravdanja i u potrebama na tržištu rada.

Iz projektnih sredstava nabavljeni su namještaj i oprema za učionicu gdje je odrađen teorijski dio nastave, dok su na praksu polaznici odlazili na teren, a kuhari su praktičnu nastavu imali u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu.

Nova vrijednost

Nastavni su programi osmišljavani i dopunjavani kroz cijelo vrijeme trajanja projekta, a u budućnosti će Pučko otvoreno učilište te programe imati u svojoj redovnoj komercijalnoj ponudi stručnog osposobljavanja. U sklopu projekta, za 36 nezaposlenih osoba s područja cijele Istarske županije koji su pohađali ove programe, školovanje je bilo besplatno.

U ime desetak vanjskih suradnika koji su sudjelovali u projektu na konferenciji je govorila Vesna Rusijan Ljuština, naglasivši da su i oni koji su poučavali i sami mnogo naučili. Anita Pilat iz Pučkog otvorenog učilišta rekla je da je ovo bio vrlo zahtjevan projekt "ali je njegov uspjeh nova vrijednost za sve nas", te poželjela svima koji su završili nastavne programe da uskoro nađu posao. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter