Za tri mjeseca opožareni Vinežani mogli bi nazad u svoje stanove

Sanacija opožarenih zgrada na Vinežu (A. ŠĆULAC)
Sanacija opožarenih zgrada na Vinežu (A. ŠĆULAC)

Od Eni Modrušan, zamjenice labinskog gradonačelnika, saznajemo da je 87-godišnji Silvio Blasina, koji je živio sam u stanu iz kojeg je krenuo veliki požar na Vinežu, odavno napustio bolnicu, da je dobro te je smješten u dom za stare i nemoćne s obzirom na njegovu duboku starost. S labinskim Centrom za socijalnu skrb gradski oci razmatraju može li se i on, nakon obnove, vratiti u svoj negdašnji dom. Podsjetimo, pokušavajući gasiti požar prije dolaska vatrogasaca Blasina se nagutao dima te je odmah prevezen u pulsku bolnicu, gdje je, na sreću, ustanovljeno da nema ozbiljnijih posljedica.

U predgrađu Labina zvanom Vinež nekada je na toliko puta opjevanoj i spominjanoj Karvovoj placi 1921. proglašena Labinska republika. Kada bi zgrade oko tog mjesta znale pričati, ispričale bi nam na stotine lijepih i ružnih priča. Nažalost, u to vrijeme bilo je više ružnih. Jedna od tih ponovila se samo stotinjak metara dalje, u noći 17. siječnja ove godine, kada je vatrena stihija za čas progutala osam stanova u zgradi na adresi Vinež 176. Vatra i voda potpuno su uništile sve stanove. Jedan je u potpunosti izgorio, druge je požar pošteno uništio, a ostali su skroz uništeni od vode.

Građani Labina i okolice odmah nakon požara pokazali su da imaju veliko srce, znaju, žele i hoće pomoći u nesreći. Samo dan nakon požara koji je progutao osam stanova i obitelji koje su tamo živjele ostavio doslovno bez ičega, počelo se organizirano pomagati stanarima. Grad Labin je pozvao građane koji su voljni iznajmiti stambeni prostor na rok od šest mjeseci da se jave gradskim službama. Akcija je naišla na plodno tlo tako da su svi stanari već tri dana nakon požara bili zbrinuti. Grad im plaća troškove stanovanja i režije, mada oni jedva čekaju da se vrate u svoje stanove. Sanacija zgrade traje i izvođač računa da bi za tri mjeseca stanari opet mogli biti u svojim domovima. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter