Za tri godine novi postav Zavičajnog muzeja Poreštine

Zgrada u kojoj će biti knjižnica muzeja i uredi
Zgrada u kojoj će biti knjižnica muzeja i uredi

Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio Parentino nedavno je završio s izradom koncepta novog stalnog muzejskog postava te donio strateški plan razvoja u sljedeće četiri godine koji će u travnju iduće godine braniti pred Hrvatskim muzejskim vijećem.

To su dva velika koraka u nastavku obnove jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u gradu i njenog sjedišta, palače Sinčić, jedne od najočuvanijih baroknih palača u Istri. Još prije četiri godine muzej je zatvorio vrata zbog obnove.

- Ne radi se samo o obnovi palače, već se istovremeno morao izraditi i idejni koncept stalnog postava. Trebali smo reinterpretirati dosadašnju porečku povijest i uskladiti je s dostignućima, objavljenim radovima, istraživanjima i novim muzeološkim i muzeografskim standardima, povezanim uz multimediju i novu platformu komunikacije.

To je veliki zadatak i brojni muzeji to rade i desetak godina, ovisno o razini istraženosti. Muzej je vizitkarta identiteta ovog grada, a znamo koliko je turizam bitan i koliko se želimo promovirati kulturnim vrednotama, kaže ravnateljica Elena Uljančić-Vekić.

Zavičajni muzej Poreštine je od početka 2008. samostalna institucija, nakon što je godinama djelovao pod kapom Pučkog otvorenog učilišta. Osnivač mu je Grad Poreč.

Uljančić-Vekić voditeljica je od 2002., a od 2008. godine ravnateljica muzeja. U ustanovi je zaposleno još deset djelatnika - četiri kustosa koji trenutno prikupljaju građu te rade na ostalim muzejskim projektima, tajnica, četiri domara (dva u Parku skulptura Dušana Džamonje i dva u biskupijskom muzeju) i spremačica.

Trenutna "inventura" porečkog muzeja prva je prava izrada stalnog muzejskog postava od sredine prošloga stoljeća, kada je Ante Šonje sakupio ogromnu količinu građe i utro put poslijeratnoj porečkoj muzeologiji.

Porečki muzej je najstariji u Istri, osnovan je 1884. i ima bogatu zbirku te je valjalo razlučiti koje su teme bitne za Poreč.

Na prošlotjednoj sjednici Upravnog vijeća prihvaćena je strategija razvoja, a slijedi dobivanje zelenog svjetla nacionalnog muzejskog vijeća.

Koncept novog stalnog postava temelji se na osam tematskih blokova: Grad mijena, koji će pokazati diskontinuitet, dinamičnost i izmjenjivanje vlasti na ovom području, zatim Rimski grad, Biskupijski grad, Plemićki grad temeljen na ostavštini obitelji Polesini, Poreč kao glavni grad u 19. stoljeću, Razoreni grad u vrijeme ratnih bombardiranja, Poreč - šampion turizma te naposljetku Poreč grad kulture s UNESCO-ovim spomenikom.

Na pitanje kada bi muzej mogao ponovno otvoriti vrata ravnateljica odgovara da bi to moglo biti početkom 2015. godine, što najviše ovisi o financijama. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter