Za tri godine 100.000 turista iz Kine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski državljani od 1. travnja do 31. listopada ove godine ne trebaju imati vizu za ulazak u Hrvatsku. Naime, po nedavnoj odluci Vlade, državljani NR Kine koji su nositelji valjane schengenske vize za kratkotrajni boravak ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku ako je skupno i organizirano turisticki posjecuju te pritom imaju valjano putno zdravstveno osiguranje i ulaze iz jedne od zemalja schengenskog podrucja.

Liberalizaciju viznog režima prema Kini i Indiji najavila je prošle jeseni u Opatiji premijerka Jadranka Kosor, objasnivši da ce se time nastojati otvoriti ova turisticka tržišta. Hrvatska turisticka zajednica planira iduce godine otvoriti ured u Šangaju.

Zasad je broj turista iz ove svjetske ekonomske velesile u Hrvatskoj zanemariv. Veci promotivni iskorak bi se u Kini uskoro mogao dogoditi u suradnji sa Slovencima, kako neslužbeno saznajemo.

Resorni ministar Damir Bajs je prilikom sastanka s veleposlanikom NR Kine u Hrvatskoj Lianqi Wuom istaknuo da se pravi ucinak ublažavanja viznog režima može ocekivati u sljedece dvije do tri godine, do kada bi Hrvatsku moglo posjetiti i stotinjak tisuca kineskih gostiju, dok je lani u našoj zemlji boravilo njih oko 7.600.



Prošle je godine 50 milijuna Kineza turisticki otputovalo van granica Kine, od cega je dva milijuna posjetilo Europu. Hrvatsku kineski turisti najcešce posjecuju u sklopu kružnih putovanja po Europi.

Najveci turisticki promet kineski gosti lani su ostvarili u Zagrebu te u Dubrovacko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kinezima su najinteresantnije posebne ture, kao što su kulturne ili vinske, a zanimljiv im je i kongresni turizam.


Podijeli: Facebook Twiter