Za Tijelovo novi val njemačkih i austrijskih turista

Istra očekuje novi val njemačkih i austrijskih turista za blagdan Tijelova (M. MIJOŠEK)
Istra očekuje novi val njemačkih i austrijskih turista za blagdan Tijelova (M. MIJOŠEK)

Sljedeći tjedan pada treći najznačajniji vjerski blagdan u svibnju – Tijelovo koji bi u Istru mogao dovesti novi veći val njemačkih i austrijskih gostiju.

Naime, upravo ovaj blagdan slavi se u ove dvije zemlje, a u njemačkim saveznim pokrajinama Bavarska i Baden-Wuerttemberg u to vrijeme još uvijek traju školski praznici koji su počeli za Duhove. Također, budući da praznik kao i svake godine pada u četvrtak, očekuje se i nešto veći broj domaćih gostiju koji će, ako bude lijepo vrijeme, napraviti most s vikendom i iskoristiti četiri dana za odmor.

S obzirom da se u Austriji najavljuje novi val hladnog i kišovitog vremena Ranko Vlatković iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču se boji da bi broj austrijskih gostiju u Istri mogao biti manji.

- U Austriji se ponovno iz ormara vade kaputi, a to nije dobra najava za ove blagdane jer ako vrijeme bude loše, na more se neće spustiti gosti koji dolaze u vlastitom aranžmanu i čine veći turistički promet za kraća putovanja za blagdane. Istina je da imamo zakazan i dio grupa koje neće otpasti, međutim one čine manji dio gostiju iz Austrije, tvrdi Vlatković.

Veli da bi se time zapravo ponovili Duhovi kada je vikend u Austriji bio produžen na neradni ponedjeljak, međutim zbog lošeg vremena u petak i nedjelju, velik se dio austrijskih gostiju odlučio za ostanak kod kuće.

- Ipak su to gosti koji su dva-tri sata udaljeni od Istre i ako vide da je prognoza loša, ostaju kod kuće. Ipak, već nakon ovih blagdana u Istri očekujemo veći val mladih austrijskih gostiju. Naime, maturanti dolaze na praznike kao što to rade već godinama. Prije su se odlučivali za Tursku, Italiju i Tunis, a u zadnjih su nekoliko godina vjerni Hrvatskoj. Tako u Umagu početkom lipnja očekujemo između 10 i 15 tisuća austrijskih srednjoškolaca, najavljuje nam Vlatković. Tvrdi da je to iznimno pozitivno i za budućnost jer će se ovi mladi gosti jednom u Istru vratiti i sa svojim obiteljima.

Iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj pak kažu da je trenutni buking za Tijelovo u toj zemlji solidan te da je na razini protekle godine koja je bila rekordna.

- Za vrijeme praznika za Duhove i Tijelovo iz Bavarske i Baden - Wuerttemberga uglavnom na kraći odmor kreću obitelji. Masovni odlazak za navedene praznike nije izostao ni ove godine. Već proteklog vikenda veliki broj Bavaraca uputio se na omiljene bliže destinacije. Budući da svi praznici ove godine padaju u svibnju,taj bi mjesec u cjelini trebao donijeti bolje rezultate u odnosu na lanjsku godinu kako za Hrvatsku u cjelini, tako i za Istru. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter