Za talijansku manjinu 15 posto manje sredstava iz proračuna

(E. VELAN)
(E. VELAN)

Zbog teškog financijskog stanja sazvana je izvanredna skupština Talijanske Unije, koja je sinoć održana u Taru. Naime, nakon što je Sabor odbio amandmane zastupnika Furia Radina, talijanska manjina u Hrvatskoj može očekivati od 12 do 15 posto manji iznos dotacija iz hrvatskog državnog proračuna.

Radin je, u svojstvu predsjednika, rekao da Unija trenutno proživljava krizu financijskih, političkih i institucionalnih odnosa.

- Kao zastupnik talijanske manjine prešao sam u opoziciju, pa se ponovno vraćam u mladost, u vrijeme Tuđmana, kada sam prvi puta ušao u Sabor i sjeo u klupe opozicije, rekao je Radin. Naglasio je da je, ukoliko bi se njegov položaj zastupnika u opoziciji pokazao kao kontraproduktivan i štetan za interese Talijana koji žive u Istri, spreman i na drastične korake, odnosno ostavku, a sve kako bi (o)branio interese pripadnika manjine.

Uz probleme s rezovima u hrvatskom državnom proračunu, Talijanska Unija se suočava i s problematičnim odnosima s talijanskim partnerom s kojim surađuje od 1964. godine, a to je tršćansko Narodno sveučilište koje desetljećima obnaša ulogu posrednika između talijanske manjine i Rima. Problematičan je postao sustav godišnjeg financiranja aktivnosti manjine od strane susjedne regije Friuli Venezia Giulia, ali na skupštini nije baš razjašnjeno u čemu je točno problem.

Radi se o godišnjim dotacijama od 800.000 eura, što nije zanemariv iznos. No u toj je regiji došlo je do promjene zakona koji regulira način financiranja udruga, ali i do nekih bitnih pomaka u političkom razmišljanju čelništva te regije. Naime, u sustavu financiranja talijanske manjine koja živi u Sloveniji i Hrvatskoj pojavile su se nove stavke vezane za financiranje Talijana, odnosno pripadnika talijanske manjine koji žive: "na prostorima, odnosno u zemljama bivše Jugoslavije". U prvom redu to se odnosi na Crnu Goru, odnosno regiju koji se poistovjećuje sa zbiljom Boke Kotorske u kojoj dominira jaka venecijanska tradicija. Tu je i Banja Luka, odnosno financiranje aktivnosti Talijana u BIH, a u sklopu rasprave spomenuto su i financiranje za potrebe Talijana u Srbiji.

Pojedini članovi skupštine istaknuli su da je Talijanska Unija udruženje koje okuplja Talijane koji žive u Hrvatskoj i Sloveniji i naglasili da je to je suština postojanja Unije. Roberta Stojnich ustvrdila je da Uniju ne bi trebao zanimati odnos regije Friuli Venezia Giulia sa zemljama bivše Jugoslavije. Skupštinari traže da se sastavi novi proračun i da se točno naznači koje će se aktivnosti Talijana u Sloveniji i Hrvatskoj financirati.

Uza sve nedaće, članovi skupštine upoznati su i s teškom financijskom situacijom u riječkoj izdavačkoj kući Edit koja svake godine, unatoč rezanju troškova, ima debeli deficit u poslovanju. Da bi je spasili, članovi skupštine Talijanske Unije prihvatili su, natpolovičnom većinom glasova, prijedlog podizanja kredita putem talijanske banke Veneto Banca u iznosu od 260.000 eura s obvezom vraćanja kredita do 31 prosinca 2017. godine uz kamatnu stopu od 6,25 posto. Talijanska Unija kao vlasnik - utemeljitelj Edita bit će jamac za kredit, a neki su se skupštinari zabrinuli što će se desiti u slučaju da Edit ne uspije u zadanom roku podmiriti kredit. Radin je istaknuo, a direktor Edita potvrdio, da će se financijska konsolidacija neminovno provoditi kroz nova rezanja primanja radnika ili nova otpuštanja. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter