Za svecenicka zlostavljanja kriv - Woodstock

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seksualna revolucija 60-ih i 70-ih godina potaknula je zlostavljanja u Rimokatolickoj crkvi u Americi, a ne celibat ili homoseksualnost, rezultat je opsežnog istraživanja o uzrocima velike krize u crkvi u SAD-u izazvane svecenickim seksualnim napastvovanjem maloljetnika, objavio je u utorak New York Times.

U studiji koju su znanstvenici koledža John Jay po narudžbi Rimokatolicke crkve provodili pet godina, navodi se da je do zlostavljanja došlo jer su svecenici bilo slabo pripremljeni za dužnost te loše nadgledani i vodeni u vrijeme društvenog i seksualnog prevrata 60-ih i 70-ih godina, objavio je NYT.

Objašnjenje da je "Woodstock kriv" vec godinama kola u crkvenim krugovima, ali ovo istraživanje vjerojatno ce biti smatrano najautoritativnijom analizom skandala u americkoj crkvi, dodaje Times. Skandali rimokatolickih svecenika prvo su isplivali u javnost u Bostonu prije desetak godina i od tada je americka crkva žrtvama zlostavljanja isplatila oko tri milijarde dolara odštete.

Americka biskupska konferencija rezultate studije objavit ce službeno kasnije u srijedu, a NYT se dan prije domogao izvadaka. Istražitelji su zakljucili da crkva, ili bilo tko drugi, nije mogao unaprijed identificirati svecenike sklone zlostavljanju. U studiji se naglašava da homoseksualnost nije razlog tome što je više djecaka bilo žrtvama zlostavljanja. Djecaci su svecenicima naprosto bili dostupniji od djevojcica, kaže se.

Vatikan se godinama borio da štetu od seksualnih skandala u SAD-u, a kasnije i u europskim crkvama, zadrži pod kontrolom. Kongregacija za nauk vjere je u ponedjeljak biskupima diljem svijeta odaslala okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjicene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede "jasne i uskladene" smjernice za sprjecavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika.


Podijeli: Facebook Twiter