Za sudenje Sanaderu ogroman interes medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za sutrašnji pocetak sudenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo vlada nezapamceno zanimanje medija, posebice stranih, doznaje se danas na zagrebackom Županijskom sudu, od kojega je akreditaciju zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, medu kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

Za pocetak sudenja akreditirala se 41 redakcija, a od stranih izvjestitelja tu ce biti još novinari francuske agencije France press, americkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Iz susjedne Srbije i BiH nitko nije zatražio dozvolu za pracenje sudenja. Za dolazak na sudenje zainteresirano je i pet gradana te Gradanski odbor za ljudska prava.

Glasnogovornik suda Krešimir Devcic kazao je da je to do sada najveci broj stranih medijskih kuca koje dolaze na neko sudenje u zagrebacki Županijski sud. Dodao je da je sve spremno za pocetak sudenja koje ce voditi sudac Ivan Turudic. Sudenje ce poceti sutra u 9,30 sati u velikoj dvorani koja može primiti 52 osobe.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sjest ce na optuženicku klupu zbog USKOK-ove optužbe da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter