Za štete od poplava milijun kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za rebalans županijskog proracuna kojim se on smanjuje s 247 na 234,5 milijuna kuna na sjednici u ponedjeljak navecer glasalo je 25 vijecnika iz koalicija IDS-HNS, SDP-Zeleni i HSU-HSLS, a suzdržano je bilo deset vijecnika s nezavisne liste Plinija Cuccurina i kluba vijecnika HDZ-HSS.

Josip Anton Rupnik
(Zeleni) povukao je amandman kojim je tražio da se planira sto tisuca kuna za temeljni kapital Agencije za zaštitu okoliša. Naime, s dnevnog reda Skupštine skinuta je odluka kojom je bilo planirano širenje djelatnosti županijskog trgovackog društva IRENA i na poslove zaštite okoliša.

U raspravi je Marino Roce (HDZ-HSS) zamjerio nedostatak hrabrosti za kvalitetniju štednju te je pohvalio suradnju s Radmanovim institutom. Na županovu izjavu da Istri treba Agencija za zaštitu okoliša i da je ona dobitak za Istru, Roce je sarkasticno komentirao da je odluka vezana za skidanje IRENA-e s dnevnog reda politicka, jer pozicija nema dovoljno ruku da to izglasa, i da se zato župan odjednom toliko zalaže za Agenciju za zaštitu okoliša.


Alen Rosanda obrazložio je tri amandmana nezavisne liste Plinija Cuccurina kojima se uz ostalo tražilo da ostane planiranih 400 tisuca za izradu strateške procjene utjecaja na okoliš, ali oni glasanjem nisu usvojeni nakon što je župan Ivan Jakovcic rekao: "Nacelno bi mogli biti zanimljivi, ali ne možemo ih prihvatiti".

Za stratešku procjenu je rekao da nije neophodna u ovom trenutku i da se sredstva do kraja godine i ne bi mogla potrošiti.

Plinio Cuccurin je u ime svoje nezavisne liste predložio, i zatražio hitnu proceduru, pripremu prijedloga odluka za vecu decentralizaciju.

Župan je rekao da su oni nerealni i da se zaposleni u Županiji ne mogu baviti poslom koji nece dati rezultate. Smatra da je to posao Ladonje i politickih stranaka.

Sve u smislu decentralizacije Tedi Chiavalon (IDS) smatra dobrim, ali tvrdi: "U DNK-u HDZ-a je vec 16 godina usadena centralizacija", te je izvijestio da IDS, SDP i HNS rade na propisima za decentralizaciju zemlje.

Županija ce s milijun kuna pomoci sanaciju šteta od rujanskih poplava. Župan je, kako je i najavljivao, predložio amandman kojim se proracunska pricuva s 900 tisuca povecava na 1,4 milijuna kuna. Do dodatnih pola milijuna došlo se smanjivanjem sredstava za place u uredu župana i još cetiri županijska odjela.

Do sada je iz proracunske pricuve odlukom župana od 22. rujna isplaceno 300 tisuca za sanaciju šteta na sportskoj dvorani u Novigradu te 60 tisuca Umagu za socijalno ugrožene stradale u poplavama (po tri tisuce kuna za 20 obitelji za privremeni smještaj, odjecu, obucu, hranu i školske knjige). (S. BENIC, snimio D. ŠTIFANIC)

Za Radmanov laboratorij 300 tisuca kuna
Župan je predložio i novu stavku od 300 tisuca kuna za znanstvenoistraživacki rad, dok bi izdvajanje za kapitalne pomoci jedinicama lokalne samouprave palo s 1,5 na 1,2 milijuna kuna. Pojasnio je da se - u slucaju potpisivanja sporazuma o suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života iz Splita koji vodi dr. Miroslav Radman - radi o sredstvima za opremanje laboratorija u Istri koji bi bio u vlasništvu Županije ili IDA-e i MedILS-a. Proucavao bi se antiodksidantski indeks autohtonih istarskih namirnica i koliko njihova konzumacija pomaže u dugovjecnosti.

Odbor protiv - vijecnici za
S 19 glasova za i sedam suzdržanih povecan je temeljni kapital Županije u Kaštijunu d.o.o. (drugi suosnivac je Pula koja ima 51 posto udjela) za što ce biti do kraja studenog uplaceno 2,19 milijuna. Skupštinski odbor za financije i proracun nije podržao dokapitalizaciju Kaštijuna jer dva su vijecnika bila za te po jedan protiv i suzdržan.


Podijeli: Facebook Twiter