Za srpanj ce vode biti dovoljno, a poslije...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žedna Istra dobila je dodatnih 40 litara vode u sekundi. Naime, nakon višemjesecnih dogovora i priprema pocela je probna proizvodnja i crpljenje iz izvora Bužini i Gabrijeli.

- Izvori smješteni na osjetljivom podrucju, koje je predmet arbitraže izmedu Hrvatske i Slovenije, ponovno su, nakon desetogodišnje pauze, stavljeni u funkciju zahvaljujuci zajednickoj investiciji Istarskog vodovoda Buzet i Rižanskog vodovoda Kopar, teškoj 630 tisuca eura, a u javni vodoopskrbni sustav ukljucit ce se pocetkom iduceg tjedna, najavila je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina u Buzetu.

- Upravo smo pred sezonom koja ima sve naznake da potrošnja može biti na prošlogodišnjem nivou ili veca. Cinjenica da je iza nas gotovo godinu i pol sušnog razdoblja i da je izdašnost izvora i raspoloživost vode manja u odnosu na ocekivano opravdala je sve aktivnosti koje smo poduzeli da predstojecu sezonu odradimo na najbezbolniji nacin. Povezanost sustava Sv. Ivan - Bulaž, Bulaž - Gradole, Bulaž - Butoniga, koja je upravo poboljšana izgradnjom cjevovoda Bulaž - Butoniga, daje nam mogucnost da se voda iz jednog sustava usmjerava na drugi, gdje je trenutno veca potreba. Omogucit ce nam to da optimalno iskoristimo sve vodne resurse ne bismo li i u iduca dva mjeseca imali normalnu distribuciju, istaknula je Šuperina.



Na pitanje novinara hoce li u ljetnim špicama doci do redukcija direktorica odgovara da još nisu izgubili nadu da ce tijekom ljeta pasti odredene kolicine oborina, koje bi zasigurno olakšale situaciju. Nastavi li se, medutim, ovako sušno razdoblje i ne iznadu li se novi vodni resursi, moglo bi doci do poremecaja, no teško je reci u kojem obimu. Procjene su da ce vodoopskrba tijekom srpnja proteci bez poteškoca, a za dalje je teško prognozirati.

- Usprkos svim našim nastojanjima da nam voda u špini bude uvijek dostupna, apeliramo na potrošace da vodu štede i maksimalno je racionalno koriste, što je uostalom naloženo i zakljuckom župana iz travnja ove godine, rekla je Šuperina.

Govoreci o trenutnoj potrošnji, voditelj službe razvoja i distribucije Mladen Nežic istaknuo je da ona ukupno iznosi više od 1.200 litara vode u sekundi, cime se približava maksimalnoj srpanjskoj i kolovoškoj potrošnji od 1.400 l/s. Izdašnost izvora dosta je niska - ona Sv. Ivana trenutno iznosi svega oko 220 l/s, a izvora Gradole manje od 400 l/s.

Akumulacija Butoniga u lipnju nije imala dotoka osim oborina, pa se njena razina od pocetka mjeseca do danas spustila s 35,36 na 34,84 metra nadmorske visine. Prijašnjih je godina taj nivo u srpnju bio znacajno veci, barem za dva do tri metra.

Izdašnost izvora Bulaž pala je ispod 200 l/s. Voda s tog izvora se od sredine lipnja koristi na postrojenju Butoniga, i to s kolicinom do 193 l/s. Od pocetka srpnja Bulaž se koristi za potrebe prihranjivanja izvora Gradole, a od danas se planira i prihranjivanje izvora Gradole kolicinom od 100 l/s, dok bi se još oko 100 l/s koristilo na postrojenju Butoniga.

Razlog ovako teške situacije je izuzetno sušno razdoblje. Kolicina oborina zabilježena primjerice na mjernoj stanici akumulacije Butoniga od pocetka godine do danas iznosi svega 235 litara po cetvornom metru, a višegodišnji prosjek za to razdoblje iznosi više od 410 l/m2.


Podijeli: Facebook Twiter